Aanbieders van jeugdhulp met betalingsproblemen kunnen ook de komende twee jaar financiële noodsteun krijgen, zodat de zorg voor probleemkinderen geen gevaar loopt.
Deze optie, die vorig jaar werd geboden om de veranderingen in de zorg soepel te laten verlopen, was vanaf 1 januari vervallen. Staatssecretaris Martin van Rijn laat vandaag echter weten dat de mogelijkheid van noodsteun verlengd wordt tot 2018. De lening moet wel binnen één jaar zijn terugbetaald.
Gevarenzone
De ingreep is geen overbodige luxe: deze krant schreef in april nog dat veel aanbieders van jeugdhulp het water aan de lippen stond. Ongeveer 40 procent zou in de gevarenzone zitten door betalingsproblemen, becijferden de samenwerkende organisatie in deze sector.
De instellingen lijden zwaar onder betalingsachterstanden van de klant: gemeenten, die de jeugdhulp sinds 2015 onder hun hoede hebben gekregen. Zij hebben steeds vaker besloten om niet meer vooraf te betalen (voorschot), maar achteraf.
Grotere instellingen
Van Rijn breidt ook de kring uit van organisaties die in aanmerking komen voor de noodhulp. Het blijft wel gaan om grotere instellingen: ze moeten werkzaam zijn in tenminste drie jeugdzorgregio's en in minstens twintig gemeenten. Ook zit er een maximum aan de hoogte van een te verstrekken lening.
Op advies van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ), die de veranderingen in de jeugdhulp in de gaten houdt, is de afgelopen periode in totaal ongeveer 35 miljoen euro toegekend aan elf jeugdhulpinstellingen en gecertificeerde instellingen met continuïteitsproblemen. Namen worden niet genoemd, maar: eind april kwam via de media bijvoorbeeld naar buiten dat Intermetzo, een van de grootste instellingen van het land, op de rand van faillissement zou verkeren.
Jeugdhulp
Afgelopen jaar maakten 362.000 kinderen via de gemeente gebruik van enige vorm van jeugdhulp, blijkt uit de nieuwste CBS-cijfers. Bijna 40.000 jongeren ontvingen jeugdhulp waarin ook verblijf zat.
Door Redactie AD Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties