Minder alcohol, zout en vlees en meer groente, fruit, volkoren, peulvruchten, noten en vis. Dat is wat de Gezondheidsraad in het kort adviseert in zijn nieuwe Richtlijnen Goede Voeding.
Voor de mannen is er slecht nieuws. De aanbevolen alcoholconsumptie is voor hen namelijk naar beneden bijgesteld, van twee glazen naar maximaal één glas alcohol per dag. Helemaal niets drinken, is het beste. Voor vrouwen was de aanbevolen alcoholconsumptie al maximaal één glas per dag.
Een hapklaar onderzoek, zo kunnen we de Richtlijnen Goede Voeding die woensdag werden gepresenteerd door de Gezondheidsraad eigenlijk wel noemen. De #healthy mensen in ons land wisten het natuurlijk al lang, maar ook de Gezondheidsraad is nu om: je kunt beter eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. Dit zou leiden tot gezondheidswinst.
Liever geen alcohol
De Gezondheidsraad raadt aan meer groente en fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en vis te eten om ziekten te voorkomen. Daarbij zou het eten van rood en bewerkt vlees, zout en alcohol beperkt moeten blijven.
Zuivel
Opmerkelijk genoeg geeft de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding aan dat de zuivelconsumptie gemiddeld hetzelfde kan blijven. Dit terwijl doctorandus in de geneeskunde De Leth woensdag in De Telegraaf zegt dat hij hoopte op advies om minder koemelk te consumeren. Volgens hem zouden we de mineralen die we uit zuivel halen, ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. De commissie ziet uit gezondheidskundig oogpunt echter geen aanleiding voor een verandering van deze consumptie (rond de 390 gram voor mannen en 325 gram voor vrouwen blijkt uit onderzoek van VCP van 2007-2010).
Het advies in het kort
Dit kun je beter niet eten
Geraffineerde granen (koekjes, witbrood, witte rijst, witte pasta’s enz).
Boter/harde margarine
Ongefilterde koffie
Rood vlees en bewerkt vlees (beperk inname)
Suikerhoudende dranken (zo min mogelijk)
Alcohol (max. één glas per dag)
Keukenzout (max. 6 gram per dag)
Voedingssupplementen, tenzij je een suppletieadvies krijgt
Dit mag je wel
200 gram groente per dag
200 gram fruit per dag
90 gram bruinbrood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
Wekelijks peulvruchten eten
Ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
Enkele porties zuivel (yoghurt, melk)
Eén keer per week vis (bij voorkeur vette vis)
Drie koppen thee per dag
Zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
Gefilterde koffie
metronieuws.nl/ door Daisy Heyer/ Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties