De Amsterdamse woningcorporaties ondergaan een metamorfose. Ze zullen de komende jaren hun huizen tegen lagere huren aanbieden. Ook moeten ze eind dit jaar aangeven welke woningen in de sociale sector blijven en welke ze commercieel willen verhuren.
Dat is vooral het gevolg van de nieuwe Woningwet, die sinds de zomer vorig jaar van kracht is. De wet betekent een rem op het verdwijnen van sociale huurwoningen en huurverhogingen, en past bij de beleidskoers voor lagere huren en behoud van betaalbare woningen die het Amsterdam college donderdag bekendmaakt.
Aanvankelijk wilde VVD-minister Stef Blok van Wonen dat corporaties hun vrije sectorwoningen binnen vijf jaar zouden afstoten. Corporaties willen daarentegen alles onder één dak houden. Ze bestuderen met dure advocatenkantoren hoe zij dit vrije sectordeel met een administratievescheiding en/of een juridische scheiding binnenboord kunnen houden. 'Hybride' mengvormen zijn ook in beeld.
De doorsnee Amsterdamse huurder zal de gevolgen van het nieuwe beleid merken. Corporaties gaan terug naar hun 'corebusiness'. Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatievan Woningcorporaties (AFWC): "Als een huis in het sociale deel van de corporatie wordt verhuurd, blijft het een sociale huurwoning. Dat geldt ook als die huizen boven de huurgrens terecht komen. Als de bewoners weggaan en het huis wordt opnieuw verhuurd, moet de huur onder de grens van 710,68 euro zitten. Dat huis blijft zo echt een sociale huurwoning."
Gesubsidieerd
Op dit moment kunnen deze woningen nog in de vrije sector verhuurd worden. Als de scheiding tussen het sociale deel en het niet sociale deel van de corporatie eenmaal is gemaakt kan dat niet meer. Dan mag een sociale huurwoning van het sociale deel van de corporaties (het DAEB-deel, (Diensten Algemeen Economisch Belang) alleen naar het commerciële deel (niet-DAEB) verhuizen als het vrije sector-deel het huis van de corporatie het kóópt. Zo wordt voorkomen dat corporaties geld uit de gesubsidieerde sociale sector halen.
Nieuw is ook dat corporaties hun huizen tegen lagere huren moeten verhuren. 90 procent van hun sociale huurwoningen moeten ze 'passend' toewijzen aan de doelgroep met een inkomen tot 39.000 euro en 95 procent aan huurders met huurtoeslag.
Inflatie
Het komt er op neer dat corporaties bijna alle sociale huurwoningen moeten verhuren onder de 586,68 euro voor alleenstaanden en stellen, en onder de 628,86 euro voor gezinnen. Daar komt bij dat de jaarlijkse huurstijging voor huurders met een inkomen onder de 39.000 voortaal wettelijk beperkt blijft tot één procent boven de inflatie.
In de crisisjaren grepen Amsterdamse corporaties, die krap bij kas zaten, elke mogelijkheid aan hun huizen duur te verhuren of ze te verkopen. Jaarlijkse huurverhogingen werden vaker aangegrepen om hun financiële positie te verbeteren. Maar, zegt De Vries, de financiële positie van corporaties verbetert.
http://www.parool.nl/ DOOR: TON DAMEN Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties