Als nu gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, wint GroenLinks in Amsterdam het meest terrein. PVV krijgt nauwelijks voet aan de grond.
Amsterdammers gaan in tegen een aantal landelijke trends, blijkt uit een opiniepeiling die dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) heeft gehouden in opdracht van Het Parool.
Zo komt de PVV, die in de peilingen voor de Tweede Kamer de grootste partij is, in de stad niet verder dan zo'n 7,5 procent. Dit is goed voor drie tot vier van de 45 zetels, waarmee de partij van Geert Wilders in de middenmoot terecht zou komen.
Tachtig procent van de Amsterdammers zal zeker niet op de PVV stemmen, twaalf procent geeft aan dit waarschijnlijk niet te doen of twijfelt nog. De aanhang kan dus hoger uitvallen.
De groei in Amsterdam is groter dan de landelijke, dus ik concludeer ook dat Amsterdammers onze manier van oppositie voeren in de gemeenteraad waarderen
Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam
Tijdens de laatste verkiezingen, voor het Europees Parlement in 2014, stemde acht procent van de Amsterdammers op de PVV, ruim 16.000 in totaal.
GroenLinks
Het is vandaag precies twee jaar na de verkiezingen, waarmee de gemeenteraad halverwege haar termijn zit. GroenLinks zou bij nieuwe verkiezingen de grote winnaar zijn. De partij stijgt van 10,7 naar 15,1 procent.
Hiermee volgt Amsterdam wel de landelijke trend, want sinds Jesse Klaver in mei 2015 werd verkozen tot politiek leider als opvolger van Bram van Ojik, staat GroenLinks ook op winst in de Tweede Kamer.
"Maar de groei in Amsterdam is groter dan de landelijke, dus ik concludeer ook dat Amsterdammers onze manier van oppositie voeren in de gemeenteraad waarderen," zegt Rutger Groot Wassink, fractieleider van GroenLinks in Amsterdam.
Ik ben blij dat we nog steeds de grootste zijn
Jan Paternotte, fractievoorzitter D66
D66 houdt winst niet vast
De Amsterdamse coalitiepartijen verliezen terrein. D66 kan de enorme winst uit 2014 niet vasthouden en daalt bijna vijf procentpunt. De partij profiteerde in de vorige raadsverkiezingen van de grote afrekening met de PvdA: op het laatste moment kozen veel Amsterdammers voor D66 om te zorgen dat die partij de grootste zou zijn en niet de sociaal-democraten.
"Maar voorafgaand aan die gemeenteraadsverkiezingen scoorden we een stuk lager in de peilingen dan nu," reageert Jan Paternotte, politiek leider van D66 in Amsterdam. "Ik ben blij dat we nog steeds de grootste zijn."
Coalitiegenoot SP verliest licht, terwijl de partij landelijk wel zetels wint. VVD blijft in Amsterdam nagenoeg gelijk.
De PvdA, die in de landelijke peilingen onderuit gaat, houdt het verlies in Amsterdam beperkt en blijft de tweede partij in de stad.
De Partij voor de Dieren is in de race voor een tweede zetel, net als, in mindere mate, het CDA. De Partij van de Ouderen dreigt daarentegen uit de raad te verdwijnen.
http://www.parool.nl/ DOOR: MICHIEL COUZY Foto: Jean Pierre- Jans
Reactie plaatsen
Reacties