Grote pizzabestelling deed Abdeslam mee de das om

Gepubliceerd op 20 maart 2016 om 13:45

Zijn vingerafdruk op een glas en een ongewone pizzabestelling liggen mee aan de basis van de arrestatie van Europa's meest gezochte terrorist.

media_xll_8503727-2.jpg

Ons land klopt zich op de borst over het levend vatten van de 26-jarige Marokkaanse Fransman Salah Abdeslam, maar de buitenwacht is minder lovend. "België liet kansen schieten en riep de hulp van Frankrijk en Engeland in. En dan, vier maanden later, kwam per toeval de doorbraak", schrijft politico.eu. Het federaal parket ontkent dat de speurders "toevallig" bij het huis in de Driesstraat in Vorst uitkwamen, wat uiteindelijk leidde tot de vindplaats van Abdeslam in Molenbeek. Daar zou de terrorist zich, volgens dhnet, verscholen hebben in de kelder.

De arrestatie van Abdeslam is uiteraard een grote slag in het onderzoek naar de terreuraanslagen van Parijs. Salah Abdeslam was de enige overlevende van de tien terroristen die de Franse hoofdstad en de rest van de wereld op 13 november deed opschrikken met erg bloedige aanslagen, waarbij 130 doden vielen. Hem levend naar de cel kunnen voeren is op zich dus een straffe doorbraak, ook symbolisch. Maar dat gebeurde wel pas 126 dagen na de aanslagen en dan nog geheel toevallig. Mogelijk verbleef Abdeslam zelfs al die tijd onder de neus van de politiediensten in Brussel en omgeving.

Te veel pizza's
Abdeslams vingerafdruk die werd gevonden in het huis in Vorst - waar de politie voor een 'gewone' huiszoeking van een vermoedelijk leegstaand safe housevoor IS-terroristen binnenviel - was een aanwijzing dat Salah mogelijk nog in de buurt rondhing. Een verdacht grote pizzabestelling deed de rest: ze leidde naar het huis in de Vierwindenstraat in Sint-Jans-Molenbeek waar Salah uiteindelijk gevat werd. Op nog geen 500 meter van zijn ouderlijke woning. Een vrouw bestelde zo veel pizza's dat de speurders vermoedden dat er meer mensen in het huis aanwezig waren dan aannemelijk was. Bij de raid op het huis bleek inderdaad dat er naast de vrouw nog twee vrienden met kleine kinderen op de thee waren én dat Salah Abdeslam er aanwezig was. Hij werd overmeesterd nadat hij probeerde te vluchten en in de knie geschoten werd.

Toeval allemaal? Dat ontkent het federaal parket ten stelligste. Over de huiszoeking in Vorst zegt procureur Frédéric Van Leeuw: "Er is een gigantisch werk geleverd waarbij elk detail werd nagekeken. Dankzij het uitkammen van die details kwamen we uit bij dit adres. De ontdekking van deze woonst (en van iemand ín de woning) heeft rechtstreeks geleid tot de arrestatie van Abdeslam." Van Leeuw voegt eraan toe dat het de antiterreurcel was die de huiszoeking deed en geen andere eenheid. Meer informatie gaf hij niet over hoe ze Abdeslam precies konden lokaliseren. Hij zei wel dat ze er zelf altijd vanuitgegaan zijn dat Salah Abdeslam nog in Brussel was.

Mama vriend Salah medeplichtig?
Volgens dhnet belde Abdeslams aangehouden vriend, Abid Aberkan, na de schietpartij in Vorst de terrorist op met het voorstel om zich te verstoppen in het huis van Aberkans moeder, Djemila M., op nummer 79 van de Vierwindenstraat in Molenbeek. Daar zou Salah Abdeslam zich schuilgehouden hebben in de kelder. De moeder zou wel degelijk op de hoogte geweest zijn van haar strafbare feiten, beweert dhnet, op gezag van het federaal parket en de onderzoeksrechter. Ze werd aangeklaagd maar voorlopig vrijgelaten op voorwaarde dat ze niet met de pers praat.

Politico.eu hekelt "de Belgische tekortkomingen inzake antiterrorisme" die al bekend waren vóór 13 november 2015. Een liedje dat ons land de laatste maanden bij herhaling te horen kreeg. De nieuwssite weet dat België in het terreuronderzoek werd bijgestaan door vooral Frankrijk maar ook door Engeland en de VS. "Ondanks die hulp van buitenaf miste Belgische politie kansen de laatste vier maanden. De ochtend na de aanslagen liet de Franse politie de auto met Salah Abdeslam in stoppen aan de Belgische grens, maar zijn naam kwam niet voor in de database. België gaf die informatie pas een kwartier later door, zei minister van Binnenlandse Zaken Jambon aan VTM."

Ook het feit dat de politie twee dagen later een huis in Molenbeek tussen 21u en 5u wettelijk niet kon doorzoeken rakelt Politico weer op. Het is niet geweten of Abdeslam daar toen verbleef, zoals Justitieminister Koen Geens aan VTM had gesuggereerd.

Te weinig beveiligingscamera's
Tot slot bemoeilijkte volgens Politico het gebrek aan beelden van beveiligingscamera's in Brussel de speurtocht naar Abdeslam. Ook daar heeft de hoofdstad van Europa een achterstand ten opzichte van Londen of Parijs, verwijst de site naar een bron van een westerse geheime dienst. "Iedereen wist dat Abdeslam in België zat, maar jammer genoeg konden alleen de Belgen hem vatten", zegt een anonieme maar hooggeplaatste bron aan Politico. "Hij kon het land gewoonweg niet verlaten en de grens oversteken nadat zijn identiteit en gegevens over heel het continent bekendgemaakt waren."

http://www.hln.be/ Bron: politico.eu, dhnet.be, lesoir.be Foto: AP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.