De trouwzalen, de Boekmanzaal en de filmzaal gaan plat. De lange gevel van het stadhuis wordt opengebroken zodat Waterloopleinmarkt en stadhuis één geheel vormen, met kramen binnen en buiten.
De klaagmuur. Zo noemen de marktondernemers op het Waterlooplein de kille noordoostgevel van het stadhuis waar ze al bijna dertig jaar tegenaan kijken. De muur is - naast de ventilatieroosters van de metro - een van de belangrijkste obstakels voor een goed functionerend plein: het snijdt de markt volkomen af van de rest van de stad.
Dat gaat veranderen. Het gemeentebestuur is akkoord met een plan waarbij vrijwel de hele begane grond van het stadhuis wordt omgebouwd tot één ruimte. Een open markthal, met een grote entree en openschuivende glaspuien aan de kant van het plein.
9000 vierkante meter
Er wordt, als de gemeenteraad akkoord gaat, negen ton beschikbaar gesteld om de details uit te werken. Voor het einde van het jaar moet er dan een definitief plan liggen.
Het uitgangspunt staat al vast: de drie vaste trouwzalen, de Boekmanzaal, de filmzaal en de grote ruimtes aan de Waterloopleinzijde verdwijnen, omdat ze slecht functioneren of amper worden gebruikt.
Waar mogelijk worden de tussenwanden weggebroken, zodat er een hal van zo'n 9000 vierkante meter ontstaat. Alleen het stadsloket en de vergaderzalen blijven.
Eetkraampjes
Twee andere varianten voor de begane grond van de Stopera komen met deze keuze te vervallen. Dat betekent dat er geen nieuwe openbare straat van de Amstel naar het Waterlooplein komt, omdat het stadhuis en Nationale Opera en Ballet helemaal gesplitst zouden worden.
Ook de commercieelste optie, met flagshipstores van grote Amsterdamse merken met ruime etalages en aparte entrees, gaat nu niet door.
De aanpak van het Waterlooplein lag de afgelopen jaren stil vanwege de plannen rond de verbouwing. Nu kan er ook een start gemaakt worden met de herinrichting van het plein en de vernieuwing van de markt.
Het karakter van de markt zal daar ongetwijfeld door veranderen, maar dat geeft niet, aldus Marco van der Rijst, voorzitter van de Marktvereniging Waterlooplein. "Veranderingen horen erbij. De afgelopen jaren is er een hele rij eetkraampjes bijgekomen. En straks krijgen we misschien weer meer sieradenmakers en kledingontwerpers."
Maakindustrie
De nadruk van de nieuwe markthal moet namelijk komen te liggen op de Amsterdamse maakindustrie - in de breedste zin van het woord, want in de hal zal ook worden getoond hoe op de bovenliggende etages van het stadhuis beleid wordt gemaakt.
Van der Rijst is vooral heel blij dat de muur van het stadhuis ('Die staat hier al jaren voor onze snufferd') eindelijk opengebroken gaat worden. "We weten natuurlijk nog niet precies hoe open, maar het wordt in elk geval een stuk opener."
Architect Cees Dam, medeontwerper van het gebouw, dat in 1986 werd geopend, zegt het niet erg te vinden dat hij het originele ontwerp moet aanpassen. "Het is natuurlijk wel een gebouw naar mijn hart. Met uiterste zorgvuldigheid gaan we aan de slag met veranderingen die de huidige tijd vraagt. En de structuur van het gebouw is sterk genoeg om dit te kunnen dragen."
Door Redactie Het parool: Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties