Tientallen Democraten hebben in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een zitdemonstratie gehouden. Ze wilden daarmee afdwingen dat de Republikeinen, die de meerderheid in het Congres hebben, een debat en een stemming uitschrijven over een strengere vuurwapenwet.
De Democraten voerden actie op de laatste dag voor het begin van een reces van een week. Onder het motto 'geen wet geen pauze' gingen de Democraten demonstratief op de vloer zitten. Ze lazen daar de namen voor van de 49 slachtoffers die vielen bij de schietpartij in een homoclub in Orlando.
De Republikeinen verklaarden na enige tijd het reces voor begonnen. Een debat over een nieuwe wapenwet kwam er niet. Toch bleven de Democraten zitten.
De Republikeinse voorzitter van het Huis Paul Ryan liet op den duur de camera's die alle debatten registreren uitzetten. Democratische afgevaardigden grepen daarop maar naar hun telefoons om via Twitter en Facebook beelden van hun actie uit te zenden. Ryan sprak van een 'publiciteitsstunt' en weigerde daar aan mee te werken. 'Ze weten dat we geen wet in stemming gaan brengen die grondrechten opheft zonder fatsoenlijk beraad', zei hij.
Zender C-Span, die normaalgesproken zittingen van het Huis uitzendt, gebruikte beelden van verschillende sociale netwerken van aanwezigen.
Het protest werd geleid door de 76-jarige John Lewis. Voordat de 'sit in' begon, legde Lewis aan het Huis van Afgevaardigden uit waarom de Democraten actie voerden. Hij vroeg zich hardop af hoeveel rouwende vaders en moeders van slachtoffers van wapengeweld nodig zijn om een wetsverandering af te dwingen. 'We zijn te lang stil geweest', aldus Lewis.
Wapenverkoop
De Democraten willen onder andere dat er een stokje wordt gestoken voor wapenverkoop aan mensen die op terreurlijsten van de FBI staan.
Deze week werd in de Senaat gestemd over vier maatregelen die de wapenverkoop aan banden zouden leggen. Alle vier de voorstellen - twee uit de Democratische hoek en twee uit de Republikeinse - sneuvelden.
Vanuit de Democratische hoek was er steun voor de zitactie van zowel president Barack Obama als Hillary Clinton, die de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen op zak heeft. 'De Republikeinen mogen dan de camera's hebben uitgezet, ze kunnen dat niet doen met onze stem. We moeten iets doen aan wapengeweld', aldus Clinton via Twitter.
Door Redactie AD Foto: AFP
Reactie plaatsen
Reacties