“Ik keek naar de FBI-agenten, zij keken naar mij. Ze wisten het, ik bekende. Ik heb het gedaan, ik heb ze op het vliegtuig gezet.” Vaughn Allex, de luchthavenmedewerker die twee van de vijf 9/11-terorristen incheckte voor hun vlucht - ook al waren ze te laat - getuigt over het schuldgevoel waarmee hij al vijftien jaar leeft.
11 september 2001. Vaughn Allex is als check-inbediende aan de slag op Dulles Airport in Virginia. Hoewel twee broers te laat zijn voor hun vlucht (vlucht 77 naar Los Angeles), laat hij ze toch het vliegtuig nog op. Wist hij veel dat uitgerekend die twee broers het vliegtuig zouden kapen en iets meer dan een uur later in het Pentagon zouden laten crashen. Met 184 dodelijke slachtoffers tot gevolg.
Vijftien jaar later kampt Allex nog altijd met een enorm schuldgevoel. “Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik eraan terugdenk. Ik had het drama kunnen voorkomen”, getuigt hij op de
Amerikaanse televisie.
Het was pas een dag later, toen de FBI-agenten hem de passagierslijst lieten zien, dat Allex besefte wat er gebeurd was. Op de lijst stonden de namen van Salem en Nawaf Alhazmi, de twee broers die te laat waren en samen met drie kompanen het vliegtuig gekaapt hadden. “Ik keek naar de FBI-agenten, zij keken naar mij. Ze wisten het, ik bekende: ik heb het gedaan.”
“Niemand wilde nog met me praten”
“Wat heb je gedaan”, vroegen ze nog. “Ik heb het gedaan, herhaalde ik. Ik heb ze op het vliegtuig gezet.”
Hoewel zowel de FBI als de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) Allex vrijspraken van alle schuld, bleef de luchthavenmedewerker al die jaren toch kampen met een enorm schuldgevoel. “Elke keer ik op het werk aankwam, was ik plots compleet alleen. Niemand wilde nog met me praten.”
Allex ging naar steungroepen, maar ook dat hielp niet. “Hoe kon ik in één kamer zitten met mensen die aan het rouwen waren, die aan het huilen waren om wat er gebeurd was. Wat kon ik tegen hen zeggen? Hoe kon ik mijn rol in wat gebeurd was, uitleggen? Hey, ik ben de man die de terroristen op de vlucht liet...”
Het was alleen door de steun van zijn familie en goede vrienden dat Allex er op "nieuw door gekomen is. “Het was een bodemloze put voor een heel lange tijd”, zegt hij. In 2008 gaf hij zijn ontslag als luchthavenmedewerker en ging aan de slag bij Homeland Security. “Maar nu begint het eindelijk te voelen alsof er opnieuw wat licht in mijn leven is.”
Door de Redactie Het Nieuwsblad.be Foto Het Nieuwsblad.
Reactie plaatsen
Reacties