Eigen risico in de zorg: maximaal 212 euro per jaar, zeggen meeste Nederlanders

Gepubliceerd op 14 september 2016 om 11:54

Zo'n driekwart van de Nederlanders vindt het eigen risico in de zorg te hoog. Dat bedrag is nu 385 euro, maar zou volgens een enquête op maximaal 212 euro moeten liggen.

Naamloos-3213.pngNederlanders zijn over het algemeen niet tegen een verplicht eigen risico in de zorg. Maar het bedrag moet dus wel naar beneden, is te lezen in een onderzoekvan zorgverzekeraar VGZ. 

Noodzakelijke zorg uitstellen

Betaalbaar houden van de zorg, ontmoediging van onnodige zorg en bewust maken van hoge zorgkosten worden het meest genoemd als reden voor het eigen risico. Maar bijna 400 euro is te veel: dat kan mensen ontmoedigen om zorg te vragen. Eén op de vijf doet dit volgens VGZ nu al. Dat aantal is even hoog als in 2015.

We zijn minder goed op de hoogte van wat het eigen risico eigenlijk inhoudt. Veel mensen denken dat bijvoorbeeld huisartsbezoek en zorg voor meeverzekerde kinderen meetellen voor het eigen risico, maar dat is helemaal niet zo, schrijft de zorgverzekeraar. En dus wordt noodzakelijk doktersbezoek uitgesteld of gaan we soms helemaal niet. 

Afschaffen of verlagen?

Ook in de politiek is discussie over het verplichte jaarlijkse bedrag. Zo wil GroenLinks het eigen risico helemaal afschaffen, net als de PVV en de SP. De partij 50PLUS wil dat het de burger maximaal 200 euro per jaar kan kosten en ook CDA en PvdA willen snijden in het bedrag.

Het eigen risico blijft voor komend jaar gelijk, bevestigen bronnen aan RTL Z. 

--------------------------------------------------------------------------------------

Wat kostte het eigen risico de laatste jaren? 

  • 2017: 385 euro
  • 2016: 385 euro
  • 2015: 375 euro
  • 2014: 360 euro
  • 2013: 350 euro
  • 2012: 220 euro

--------------------------------------------------------------------------------------

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto ANP/RTL Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.