De afschaffing van de basisbeurs lijkt de studentencultuur ingrijpend te veranderen. Vorig studiejaar ging nog maar 13 procent van de startende studenten op kamers. Het jaar daarvoor was dat nog 28 procent.
Het aantal studenten dat op kamers gaat wonen is afgelopen collegejaar gehalveerd, schrijft dagblad Trouw. Bijna de helft van de studenten die nog thuis wonen, zegt dat te doen omdat zij geen basisbeurs meer ontvangen. Die beurs van 270 euro voor uitwonende studenten kwam in september vorig jaar te vervallen.
Tegelijkertijd zijn de prijzen voor studentenwoningen nog nooit zo hoog geweest, blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Zo betalen studenten in Amsterdam gemiddeld 424 euro voor hun studentenkamer. De gemiddelde kale huurprijs over het hele land ligt momenteel op 323 euro voor een kamer.
Ingrijpende gevolgen
Als studenten vaker thuiswonen heeft dat ook invloed op hun studiekeuze, vreest de branchevereniging van studentenhuisvesters Kences. Studenten kiezen dan eerder voor een opleiding dichtbij huis. "Het kan grote gevolgen hebben voor studentenparticipatie, de keuzevrijheid van studenten voor studiesteden en de verdere ontwikkeling van kennissteden'', aldus Kences-directeur Ardin Mourik.
De branchevereniging gaat er vanuit dat de trend van thuiswonende studenten voorlopig aanhoudt. "Op basis van eerdere scenario's is die verwachting er wel."
Door de Redactie RTL Nieuws: Foto ANP
Reactie plaatsen
Reacties