Er wordt nog steeds veel gerommeld met voedsel. De Consumentenbond onderzocht ruim 150 fraudegevoelige producten en één op de vijf keer was het niet wat het zou moeten zijn.
De bond vond 50 procent afwijkingen in onderzochte monsters manuka-honing, 47 procent in lamsvlees en 31 procent in extra vergine olijfolie. Ook bij oregano (11 procent) en kabeljauw (3 procent) was het niet altijd in orde.
Lamsvlees geen lamsvlees
Bij het onderzoek van lamsvlees werd tien keer lamsshoarma of -kebab gekocht, tien keer lamscurry en tien keer lamsgehakt. Zes keer zat er geen spoortje lamsvlees in, maar in plaats daarvan rund of kalkoen. In acht andere porties zat wel wat lam, maar ook ten minste 40 procent ander vlees.
"Het is toch te gek voor woorden dat je iets koopt of bestelt en wordt afgescheept met iets anders of iets van mindere kwaliteit'', zegt directeur van de Consumentenbond Bart Combée. De bond is voorstander van verplichte checks op echtheid en een meldplicht voor supermarkten en fabrikanten als zij afwijkingen constateren.
In 2013 kwam in ons land de paardenvleesaffaire aan het licht. Het goedkopere paardenvlees werd vermengd met het duurdere rundvlees, en in winkels verkocht als rundvlees.
Door de Redactie RTL Nieuws: Foto: ANP/ RTL
Reactie plaatsen
Reacties