Maandenlang zaten ze zich te vervelen in een azc. Nu worstelen Syrische vluchtelingen met inburgeren. ,,Had ons eerder de kans gegeven Nederlands te leren."
Een keer in de week komen twee Nederlandse kennissen van Ahmad en Malak Alhariri langs bij hen thuis in Etten-Leur. Die kennissen hebben een plakboek bij zich met plaatjes die ze uit een folder van Albert Heijn hebben geknipt: van vlees, bloemen, brood. Met zijn vieren gaan ze dan aan de slag: woordjes oefenen. ,,Het is gezellig en wij leren er beter Nederlands door", zegt Ahmad.
Want, oh man, wat is dat Nederlands een moeilijke taal. Zeker als je de 42 jaar van je leven alleen Arabisch hebt gesproken. Naast de AH-les, gaan Ahmad en Malak ook twee ochtenden in de week naar school: Nederlandse les op inburgeringscursus. ,,Het gaat nu al wat, maar het is lastig", zegt Ahmad. Whatsappjes verstuurt hij inmiddels in het Nederlands, dat wel.
En wat voor Ahmad geldt, geldt ook voor Khudida Othman en (in wat mindere mate) Houssam Moussa. Het zijn drie vaders uit drie Syrische gezinnen. Deze krant volgt hen al meer dan een jaar. De Alhariri's (vier zonen) wonen in Etten-Leur, de Othmans (zeven kinderen) in Wageningen en de familie Moussa (twee zonen, twee dochters) in IJmuiden. De gezinnen zijn al weer een tijd compleet, ze hebben een verblijfsvergunning en een huis. Net zoals duizenden andere Syrische gezinnen in Nederland zijn ze nu aan het inburgeren: Nederlandse les, kennis van de maatschappij. Binnen drie jaar moeten ze het examen hebben gehaald. Maar ze wíllen het ook, want ze beseffen: wie hier wil meedoen, wie kans wil maken op een baan, moet Nederlands leren. En daar wringt het. Ze vinden dat het sneller had gekund.
Verblijfsvergunning
Khudida Othman, al drie jaar in Nederland: ,,Ik heb maandenlang in azc's gezeten, maar als je geen verblijfsvergunning hebt, mag je geen echte Nederlandse lessen krijgen. Als dat wel had gemogen, was ik nu al veel verder geweest."
Want ook voor Khudida (50 jaar, veehandelaar uit een Koerdisch dorp) is die nieuwe taal lastig. Vaak haalt hij zijn jongste zoon van nog geen tien erbij om te tolken, die pikt de taal sneller op.
Gisteren bleek uit een onderzoek van tv-programma EenVandaag dat van ruim 160 ondervraagde statushouders meer dan de helft niet te spreken is over hun inburgeringscursus: ze krijgen te weinig les en de leraren zijn niet altijd bekwaam. D66 en VluchtelingenWerk hielden gisteren een pleidooi om asielzoekers al Nederlands te laten leren voordat ze een verblijfsvergunning krijgen.
Het kabinet wil er niet aan, het kan asielzoekers onterecht de illusie geven dat ze in Nederland kunnen blijven.
Door de Redactie AD: Foto: Saskia Berdenis van Berlekom
Reactie plaatsen
Reacties