Grote en middelgrote gemeenten luiden de noodklok over de aanpak van verwarde personen. Burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone, voorzitter van de G32, het netwerk van middelgrote steden, vreest dat 'de overlast niet wordt beteugeld, maar alleen maar verder uit de hand loopt'.
Gemeenten ondervinden in toenemende mate problemen die worden veroorzaakt door verwarde personen. Probleem is volgens Crone dat de gemeenten onvoldoende bevoegdheden hebben om die personen aan te pakken en overlast te voorkomen.
,,Wat ik wil is dat de gemeente, maar ook de familie in bijzondere omstandigheden op verzoek van rechter verplichte zorg kan opleggen. Natuurlijk is dat altijd omgeven met strikte waarborgen, het is niet zo dat je als burgemeester mag zeggen: neem je pilletje.''
Wetswijziging
Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft al wel een wetswijziging aangekondigd die dat mogelijk maakt, maar Crone wil niet langer wachten tot die is ingevoerd. In 2011 bleef het aantal bij de politie gemelde incidenten nog steken op 40.000, in 2015 steeg dit aantal tot boven de 65.000, een stijging van 65 procent. Gegevens van dit jaar zijn volgens de politie nog niet beschikbaar.
Maar volgens Ferd Crone, die naast burgemeester van Leeuwarden ook voorzitter is van de G32, een netwerk van 37 (middel)grote gemeenten in Nederland, neemt de overlast van verwarde mensen alleen maar verder toe.
Door de Redactie AD: Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties