Oekraïneverdrag: Rutte in spagaat door Brexit

Gepubliceerd op 11 oktober 2016 om 15:53

De Brexit is de ware reden dat premier Mark Rutte nog steeds niet het verdrag met Oekraïne van tafel heeft geveegd. Hij zoekt daarom een uitweg door een 'light-versie' te bedenken, maar op hulp van de oppositie in de Tweede Kamer hoeft Rutte niet te rekenen.

download5-6.jpg

Met nog 21 dagen te gaan, raakt premier Rutte steeds verder in tijdnood. Uiterlijk 1 november wil de Tweede Kamer toch echt eens weten wat hij nu precies gaat doen met de uitslag van het referendum over Oekraïne. Door het 'nee' tegen het associatieverdrag met Oekraïne, dreigt Rutte behoorlijk gezichtsverlies te leiden bij de andere landen in de EU. Het verdrag is immers al deels in werking, maar moet voor een groot deel opnieuw gesloten worden als ons land afhaakt.

Meer nog dan dreigend gezichtsverlies, hekelt Rutte de moeilijke onderhandelingspositie waarin hij is beland, weten ingewijden. De besprekingen over wat te doen met het verdrag met Oekraïne lopen namelijk dwars door de onderhandelingen die de EU momenteel voert met het Verenigd Koninkrijk over de Brexit.

Vooral Duitsland is daarbij stellig: de Engelsen moeten zo rap mogelijk uit de EU en dat zonder een goede deal waarbij zij bijvoorbeeld handelsvoordelen blijven houden. Merkel vreest dat de Brexit anders een blauwdruk voor andere landen wordt die uit de EU willen.

Zachte breuk
Rutte weet echter dat een harde scheiding voor onze economie nadelig is. Meer dan voor andere EU-landen, omdat Nederland veel handel drijft met Groot-Brittannië. De premier probeert daarom steun te ronselen voor een zachtere breuk, maar daarbij vormt de uitslag van het Oekraïne-referendum een struikelblok.

De premier beseft dat hij onmogelijk landen achter zich krijgt voor een vriendschappelijke Brexit, als hij ook nog eens voor de hele EU de deal met Oekraïne verpest door beschaamd te moeten melden dat het verdrag van tafel moet door de 'nee'-stem uit eigen land. Rutte neemt het daarom op de koop toe dat tegenstanders nu al 180 dagen na het referendum bijna smeken om uitvoering van het 'nee'.

Nooduitgang
Vanuit dat lastige parket zoekt Rutte wanhopig een nooduitgang. Reden om gisterochtend CDA, SGP, ChristenUnie, GroenLinks en D66 op het Torentje te polsen over steun voor een tussenweg. De premier wil bijvoorbeeld toch doorgaan met het verdrag, maar dan met een aanvulling waarin staat dat het niet gaat leiden tot EU-lidmaatschap voor Oekraïne.

Toch willen zelfs de goedgezinde oppositiepartijen hem ditmaal geen steun geven. Het is bovenal de vraag of Rutte de onderhandelingen nog wel in eigen hand heeft. Een deel van het verdrag met Oekraïne, vooral het handelsdeel, is al in werking getreden.

EU-only
Bovendien kunnen de andere EU-landen Nederland alsnog dwingen grotendeels mee te doen, door een forse portie van het verdrag in werking te laten treden via een EU-only-variant. In dat geval dwingt een meerderheid van landen om de rest (lees: Nederland) tot verdere samenwerking, voor zover dat via Europese regelgeving kan.

Rutte heeft in dat geval in ons land alle tegenstanders alsnog veel uit te leggen.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.