Het fenomeen ‘horrorclowns’ is nu ook naar Nederland overgewaaid en dreigt een serieus probleem te worden.
Op vier verschillende plaatsen in het land zijn de afgelopen dagen mensen gesignaleerd die verkleed als clown mensen bedreigden of hen aan het schrikken probeerden te maken.
In Arnhem stonden drie gemaskerde tieners verkleed als clowns voor de deur van een vrouw, in Almere ging een clown met een ‘bebloed’ gezicht en mes achter kinderen aan en in Oss liep een clown met een hamer en een mes over straat. In Diemen ging het om een stel ‘redelijk onschuldige’ tieners, zonder wapens. „Als je dit z'n gang laat gaan, is de kans groot dat het op een gegeven moment misgaat”, zegt forensisch psycholoog Ernst Ameling. „Het gaat nu al heel ver. Clowns die met een mes achter kindertjes aanrennen. Dat is heel ernstig en moet bestraft worden.”
Het begin van de hype
De clownhype begon op 21 augustus van dit jaar in de Amerikaanse staat South Carolina. Een jongetje vertelde aan zijn moeder dat hij een enge clown had gezien in de bosjes vlak bij hun woning. Zijn oudere broer stelde dat de clown ook een ketting bij zich had. Sindsdien zijn er tientallen clowns gesignaleerd in bijna elke Amerikaanse staat. Vervolgens doken de clowns ook op in Engeland, Canada, Australië, Frankrijk en verschillende andere landen.
Vaak blijft het bij mensen aan het schrikken maken, maar er zijn ook al mensen aangevallen en beroofd, clowns hebben geprobeerd in te breken en mensen zijn achtervolgd door clowns met messen, geweren, machetes en andere wapens. Het dreigt dus een serieus probleem te worden. Zo heeft McDonald's zelfs al aangekondigd dat zij de bedrijfsclown en mascotte Ronald McDonald even uit de openbaarheid halen, vanwege alle ophef over clowns.
Coulrofobie
Dat mensen bang zijn voor dit soort clowns zal niemand verbazen, maar de angst voor gewone clowns zit dieper geworteld. Er bestaat zelfs zoiets als clownfobie of coulrofobie. Hoewel sommige mensen de grappenmakers geweldig vinden, bestaat er ook een breed gedragen wantrouwen en zelfs haat tegenover clowns. Zo is er zelfs een website genaamd www.ihateclowns.com en een gelijknamige Facebookgroep met bijna een half miljoen volgers. Daarnaast publiceerde de universiteit van Sheffield in 2008 een onderzoek waaruit bleek dat veel kinderen niet van clowns houden of zelfs bang zijn voor de grappenmakers.
Door de Redactie Metronieuws Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties