'Chaos bij beveiligers van de koning en politici'

Gepubliceerd op 15 oktober 2016 om 14:42

Grote onrust bij de belangrijkste beveilingsdienst van het land. Door corruptie, hoge werkdruk en veel wantrouwen is het lastig politici en leden van het Koninklijk Huis nog goed te beveiligen.

Naamloos-3705-194.png

Dat meldt De Telegraaf, die in het bezit zegt te zijn van een interne rapportage van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) van de Landelijk Eenheid van politie. "De sfeer binnen de DBB is volledig verziekt", zo begint het rapport. "Het onderlinge wantrouwen is enorm. Leidinggevenden zijn uitsluitend bezig met het verbeteren van hun eigen positie. Er lopen 'tientallen rechtszaken' over arbeidskwesties."

Chefs zouden zichzelf een voorkeursbehandeling geven. Zo zou operationeel expert Willem K., die over de aankoop van dienstvoertuigen gaat en 'chef wagenpark Koninklijk Huis' is, een dealtje hebben gesloten met een autodealer. In ruil voor een Audi beloofde hij auto's bij de verkoper aan te schaffen. 

Beloning

Ook zou een observatieteam van de DBB chef Sander de H. in een dienstauto in Den Haag hebben gespot. Hij bracht een bezoek aan zijn moeder, terwijl hij eigenlijk dienst had en op de Eikenhorst in Wassenaar moest zijn voor een bezoek aan het koninklijk paar.

Volgens De Telegraaf spreken medewerkers over een 'angstcultuur' en durven ze nauwelijks kritiek te geven op leidinggevenden. Daarnaast worden bewakers door de hoge werkdruk bijna niet meer getraind. Omdat de bewakers wel aan allerlei eisen moeten voldoen, zijn de toetseisen flink naar beneden geschroefd.

Geen training

"Als medewerkers de toetsen nog niet halen, gaan instructeurs even apart met ze, terwijl de groep koffie drinkt. Even later wordt meegedeeld dat de collega alsnog is geslaagd voor het herexamen", zo staat volgens De Telegraaf in het rapport geschreven. Ook zouden de beveiligers van het Koninklijk Huis in een managementoverleg steevast 'getatoeëerde apen' worden genoemd.

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, herkent dit probleem. "Bij de bond zijn ook meldingen binnengekomen dat er te weinig wordt getraind door de werknemers", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ook hebben zeker tien mannen en vrouwen zich gemeld vanwege misstanden." 

Geen gezonde bedrijfscultuur

Volgens Struijs zijn de problemen bij de DBB, waar zo’n 400 mensen werken, al meer dan een jaar gaande. "Er is sprake van veel wantrouwen en er heerst geen gezonde bedrijfscultuur", zegt hij. "Werknemers krijgen te weinig steun en worden niet professioneel begeleid. De sfeer is onaangenaam en mensen worden tegen elkaar opgezet."

Volgens de voorzitter zijn er allerlei onderzoeken gaande binnen de dienst. "Over maximaal een maand is het onderzoek naar de bedrijfscultuur voltooid en kunnen er maatregelen worden genomen."

Anonieme meldingen

"Er zijn mensen die anoniem een melding maken van een misstand in de media, bij politici of bij de bond", zegt Struijs. "Vervolgens wordt er onderzocht wie de melding heeft gedaan, in plaats van dat de misstanden worden aangepakt."

"Ik vind het bewonderenswaardig dat deze mensen hun werk, ondanks alles, nog zo professioneel uitvoeren", zegt Struijs. "Ze verdienen meer steun vanuit de top." 

De Landelijke Eenheid zegt de problemen te herkennen en start een onderzoek.

 Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.