In de rechtbank in Den Haag dient vandaag de rechtszaak die 300 Q-koortspatiënten hebben aangespannen tegen de Staat. Zij vinden dat hun ziekte de schuld is van de overheid. Het is druk in de rechtszaal: zo'n 150 patiënten zijn aanwezig.
De Q-koortsepidemie woedde tussen 2007 en 2009 en werd via besmette geitenhouderijen verspreid. Eerst werden mensen in Noord-Brabant ziek, daarna volgden ook mensen uit andere delen van het land. Volgens de officiële tellingen zijn inmiddels 74 mensen overleden aan de infectieziekte, die van dier op mens kan worden overgedragen.
De Q-koortspatiënten willen dat de Staat aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die zij hebben geleden. ,,Het vertrouwen in de Staat is tot een nulpunt gedaald", stelde een van hen aan het begin van de zitting.
Ellende
Door de enorme belangstelling zat de rechtszaal al snel vol. Een deel van het publiek volgde de zitting vanuit een aparte zaal. Daar zagen zij dat een van de patiënten meteen het woord nam. ,,Waarom heeft de regering ons tussen 2007 en 2009 nooit geïnformeerd over deze ziekte?", vroeg hij zich af.
Volgens de advocaat van de zieken, Luc Rohof, heeft de overheid na de uitbraak van de ziekte, in 2007, te lang gewacht met het nemen van maatregelen. De Q-koorts verspreidde zich intussen snel. Rohof noemt het wrang dat de geitenhouders wel zijn gecompenseerd, terwijl de patiënten volgens hem ,,met de ellende zitten".
Door de Redactie AD: Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties