Betaal je zorgpremie, voorkom problemen

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 om 09:47

Het aantal mensen dat de zorgpremie niet betaalt, is afgenomen. Toch is de groep met 290.000 schuldenaren nog altijd erg groot. Word geen wanbetaler!

Naamloos-3705-289-6.png

Volgens minister Schippers is het aantal wanbetalers fors gedaald. Hoe zit dat?

Uit de cijfers van de minister blijkt dat er eind 2014 nog 325.000 wanbetalers waren. Dit aantal is in anderhalf jaar met 10 procent gedaald naar 290.000. Dat is positief, maar het zijn er nog altijd erg veel.

De jaren ervoor steeg het aantal wanbetalers namelijk fors. In 2010 waren het er nog ‘slechts’ 266.500. Jongeren zijn vaker wanbetaler dan ouderen. Dat komt omdat zij vaker een lager inkomen hebben.

Vanwaar die trendbreuk?

Gemeentes werken beter samen met zorgverzekeraars om mensen met grote schulden onder te brengen in de schuldhulpverlening. Ook hebben zorgverzekeraars sinds eind 2015 zelf meer mogelijkheden om betalingsregelingen te treffen met wanbetalers. Vooral CZ en Zilveren Kruis zouden hier gebruik van maken.

Er is een goede kans dat het aantal wanbetalers nog verder daalt. Sinds 1 juli betaal je bij een forse achterstand namelijk niet 159 maar 128 euro aan maandelijkse premie. Het is nu dus gemakkelijker om je schuld in te lopen.

Wat een hoge zorgpremie, hoe zit dat?

Betaal je zes maanden of langer geen premie, dan meldt je verzekeraar je aan bij het Zorginstituut Nederland. Die houdt maandelijks een bedrag van 128 euro in op je salaris of uitkering, tot 1 juli was dat dus zelfs 159 euro. Dat bedrag is dus veel hoger is dan de zorgpremie die je normaal betaalt. Je krijgt ook geen zorgtoeslag meer. Die wordt rechtstreeks aan het Zorginstituut betaald.

Je komt pas van die hoge premie af als je zorgverzekeraar je weer afmeldt bij het Zorginstituut. Die doet dat pas als je je schuld helemaal hebt terugbetaald, een betalingsregeling hebt afgesproken of toegelaten wordt tot de schuldsanering.

Die regeling is nogal zuur voor mensen die in de schulden zitten. Raken die niet verder in de problemen?

De hogere premie is bedoeld als stok achter de deur om een betalingsachterstand niet verder te laten oplopen. Maar in praktijk raken wanbetalers hierdoor inderdaad vaak nog dieper in de problemen.

De Nationale ombudsman publiceerde onlangs een rapport waarin staat dat de wanbetalersregeling bovendien slecht wordt uitgevoerd. „Er worden onjuiste bedragen berekend, die later weer worden verrekend met andere bedragen. De burger raakt hierdoor het overzicht kwijt”, stelt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen.

 

Door de Redactie Metronieuws Foto: ANP/ Metronieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.