Met benen op tafel is er niet bij tijdens EU-top

Gepubliceerd op 20 oktober 2016 om 14:51

Het leek zo'n goed idee van de Italiaanse premier Renzi: met de benen op tafel rustig praten over de sancties tegen Rusland, de vluchtelingenstroom en de handelsverdragen. Geen besluiten nemen, maar goed analyseren wat de Europese Unie eigenlijk wil.

Naamloos-3750.png

Maar de actualiteit is genadeloos. Waardevrij praten over sancties tegen Rusland lijkt onmogelijk zonder daarbij de Russische rol in Aleppo onder de loep te nemen. En dat terwijl Renzi het graag had willen hebben over nut en noodzaak van de sancties. Werken de maatregelen wel of moeten de politieke verschillen niet op een andere manier worden opgelost?

Een ander punt van discussie zijn de handelsverdragen. De regeringsleiders wilden het hebben over de toekomst van de afspraken die gemaakt worden met andere grote exporteurs. Het verzet van burgers tegen verdragen als TTIP is ook in de Europese Raad in Brussel doorgedrongen. De vraag is: hoe maak je in de toekomst handelsafspraken?

De Walen gooien wat deze discussie betreft roet in het eten. De tijd dat een verdrag een mooie ceremonie was waarbij regeringsleiders, voor het oog van de camera, in een statige zaal, een handtekening konden zetten, is voorbij. De Waalse regering weigert vooralsnog het CETA-handelsverdrag tussen Canada en de EU goed te keuren.

En in plaats van een discussie over de toekomst wordt het politiek van alledag. Dat betekent verhulde dreigementen aan de Walen dat ze de subsidies voor werkgelegenheidsprojecten wel eens kwijt kunnen raken als ze blijven volharden in hun weigering om het CETA-verdrag te ratificeren.

Verder begint de blame game, oftewel 'wiens schuld is het' ook op te spelen. De Europese Commissie staat nu vol in de wind. Het was immers voorzitter Juncker die deze zomer besliste dat de nationale parlementen ook hun zegje moesten doen over de handelsverdragen.

remier Rutte zit met een vergelijkbaar probleem. Hij probeert vanavond tijdens het diner nog één keer aan de andere regeringsleiders uit te leggen dat Nederland 'nee' heeft gezegd tegen het verdrag met Oekraïne. Hij zal zeggen dat de oppositie in Nederland hem geen ruimte geeft. De vraag die volgt is of iemand een list weet. Of iemand hem kan helpen, omdat hij anders ook gedwongen wordt een stoere Waal te worden.

En dan praten de regeringsleiders ook nog over de toenemende vluchtelingenstroom. Langzaam maar zeker komen er weer mensen aan op de Griekse eilanden, de stroom via Bulgarije neemt toe en het aantal bootvluchtelingen dat de oversteek richting Italië waagt is vergelijkbaar met vorig jaar.

Het toetje is voor de nieuwe Britse premier May. Het is haar eerste EU-top. Ze was er in Bratislava niet bij. De andere regeringsleiders willen bijgepraat worden over de brexit.

Door de Redactie NOS: Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.