Duizenden homo- en biseksuele overleden Britse mannen die in het verleden zijn veroordeeld voor seksuele handelingen met andere volwassen mannen, krijgen postuum eerherstel.
Nog levende homoseksuelen die vroeger voor hun seksuele geaardheid zijn veroordeeld, konden al eerherstel aanvragen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar dat wordt nu bij iedereen automatisch doorgevoerd.
Het gaat alleen om mannen die zijn veroordeeld voor seksuele handelingen die nu niet meer strafbaar zijn. Minister van Justitie Sam Gyimah noemt de stap "enorm belangrijk". De overheid komt hiermee een afspraak na uit 2013, toen de bekende Britse wiskundige en cryptograaf Alan Turing een officieel eerherstel kreeg. Turing werd in 1952 gearresteerd wegens homoseksuele handelingen. Twee jaar later werd hij dood gevonden, vermoedelijk pleegde hij zelfmoord.
=====================================================
Turing kon na zijn arrestatie kiezen tussen twee straffen: een jaar lang chemische castratie of een gevangenisstraf. Hij koos voor de eerste optie. Op 7 juni 1954 werd hij dood aangetroffen met een appel waarvan beweerd werd dat die vergiftigd was met cyanide. De officiële doodsoorzaak is zelfmoord, maar sommige mensen beweren dat hij vermoord is door de Engelse geheime dienst omdat hij op de hoogte was van veel geheime codes.
=====================================================
Volgens Gyimah is het "belangrijk dat we onze verontschuldigingen aanbieden aan mensen die hier ooit voor gestraft zijn, omdat ze in het heden onschuldig zouden zijn", meldt hij aan de BBC.
Niet iedereen ziet deze formele vorm van eerherstel zitten. De 92-jarige George Montague, die zichzelf de oudste homo van Brighton noemt, werd in 1974 veroordeeld voor 'onfatsoenlijke praktijken' met een man. Hij wil geen eerherstel, maar excuses, vertelt hij aan BBC: "Als je dit accepteert, betekent dat je ermee instemt dat je schuldig was. Ik ben nooit schuldig geweest. Ik ben alleen schuldig bevonden omdat ik op de verkeerde plaats, op de verkeerde tijd was."
Homoseksualiteit is lang verboden geweest in Engeland. In sommige delen van het Verenigd Koninkrijk werd het pas in de jaren 80 legaal, waaronder in Noord-Ierland en Schotland. In Engeland en Wales gebeurde dat al in 1967.
Door de Redactie NOS:AFP
Reactie plaatsen
Reacties