DARMSTADT - Hoewel Europa erin is geslaagd de Marslander Schiaparelli neer te zetten op het oppervlakte van de rode planeet, is het nog allerminst zeker of de sonde de landing heeft overleefd. Het ging woensdag in de laatste seconden mis.
Sonde heeft avontuur vermoedelijk niet overleefd
Tijdens een persconferentie die de Europese ruimtevaartmaatschappij ESA donderdagochtend gaf, werd het slechte nieuws niet in zoveel woorden uitgesproken. ESA toonde zich juist bijzonder tevreden, terwijl het bijna zeker is dat de Schiaparelli de landing niet zonder kleerscheuren heeft doorstaan.
De lander moest na aankomst een teken naar de aarde sturen, maar dat lukte niet helemaal. De werking van het hitteschild was voorbeeldig, maar die van de remmende parachute niet. Het signaal van de Schiaparelli ging ongeveer 50 seconden voor de geplande landing verloren. Een flinke tegenvaller: de ESA had gehoopt donderdagochtend de eerste beelden te kunnen tonen van Mars.
De Schiaparelli is samen met de satelliet Trace Gas Orbiter (TGO) naar Mars gevlogen. Die satelliet kwam woensdag wél zonder enig probleem in een baan rond Mars. De sonde moet gaan zoeken naar gassen in de dampkring. Wetenschappers zijn vooral geïnteresseerd in methaan, een gas dat zou kunnen wijzen op minieme vormen van leven op Mars. ESA-baas Jan Wörner noemde dat succes ’geweldig’.
Wanneer de landing mislukt blijkt - dat zal na enkele dagen duidelijk worden na een analyse van de data - betekent dat een flinke domper voor de Europese ruimtevaart. De eerste poging, van de Beagle 2 in december 2003, mislukte ook al. De verkenner heeft na aankomst nooit iets van zich laten horen. Pas elf jaar later werd hij teruggevonden. Toen bleek dat de zonnepanelen niet waren opengegaan. Daardoor bleef de antenne verborgen en konden de lander en de aarde niet met elkaar communiceren.
Door de Redactie Telegraaf: Foto: AP
Reactie plaatsen
Reacties