Een 'nee' van Nederland tegen het associatieverdrag met Oekraïne zou voor dat land slecht en zelfs gevaarlijk uitpakken.
,,Het vermindert de stabiliteit in een toch al instabiele regio", aldus Mark Rutte vannacht. Volgens de premier weegt dat argument nu zwaarder dan in april, toen een meerderheid van de Nederlandse bevolking zich in een raadgevend referendum tegen het associatieverdrag uitsprak.
Rutte meldde afgelopen nacht aan zijn Europese collega's op een top in Brussel dat hij op dit moment weinig mogelijkheden ziet voor een oplossing die in Tweede Kamer en senaat in Nederland op een meerderheid kan rekenen. En zolang die steun er niet is vindt hij het zinloos in Brussel voorstellen op tafel te leggen. De komende dagen gaat Rutte opnieuw met de oppositie aan tafel, maar optimistisch over een oplossing is hij niet, zo meldde hij zijn Europese collega's. Die reageerden volgens hem 'met begrip, maar ook zorg'.
Het Oekraïne-akkoord is voor de Europese politieke elite al het tweede hoofdpijndossier, want ook het handelsverdrag met Canada hangt nog steeds aan een zijden draadje. Beperkte concessies uit Brussel zijn 'onvoldoende', zo meldde de Waalse minister-president gisteren na overleg met zijn regering. Wallonië blokkeert momenteel in zijn eentje ondertekening van het verdrag, dat zowel Canada als Europa een miljardenvoordeel moet opleveren door afbraak van zowat alle tariefmuren.
'Kat in de zak'
Voor Rutte is de 'geopolitieke context', met een steeds agressiever Rusland, niet de enige reden om ook de komende dagen voor het associatieverdrag met Oekraïne te blijven vechten. Hij is ervan overtuigd dat het akkoord ook na een Nederlands nee gewoon doorgaat. Dan is er schade voor Nederland, schade voor Oekraïne en is er nog steeds niks gewonnen. 'Het risico dat we een kat in de zak kopen', noemt Rutte dat.
In contacten met zijn Europese collega's en met oppositieleiders thuis sondeert hij daarom al maanden met welke punten in een juridisch bindende verklaring hij toch nog weg komt uit het drijfzand. Het zou dan gaan om de duidelijke afspraak dat het associatieverdrag niet voorsorteert op een Oekraïens EU-lidmaatschap, het geen veiligheidsgaranties inhoudt en ook geen extra Europees geld voor het land. President Poroshenko zei gisteren ervan overtuigd te zijn dat Europa uiteindelijk het associatieverdrag zal ratificeren, maar ook dat hij na de steun van zijn land aan het onderzoek naar de MH17 vliegramp nu op Nederland rekent. Rutte noemde die koppeling 'niet verstandig'.
Door de Redactie NOS: Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties