IS-strijders blazen zich op bij elektriciteitscentrale Noord-Iraakse Kirkuk: '16 doden'

Gepubliceerd op 21 oktober 2016 om 11:03

Bij een zelfmoordaanslag van IS-strijders op een elektriciteitscentrale in de Noord-Iraakse stad Kirkuk zijn zeker 16 doden gevallen. Dat meldt persbureau AFP. De terreurgroep viel de stad vandaag aan en drong overheidsgebouwen, waaronder een politiecomplex en het stadhuis, binnen.

Naamloos2-804.png
Volgens getuigen zijn er meerdere explosies en aanhoudend geweervuur te horen in de stad. De autoriteiten in Kirkuk hebben een uitgaansverbod ingesteld.

Kirkuk ligt in een belangrijk oliewinningsgebied, op 290 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Zowel de autonome Koerdische regio als de centrale Iraakse regering maakt aanspraak op de stad.

Offensief om Mosul

De aanval komt op een moment dat strijdkrachten van de Iraakse regering en Koerdische Koerdische gevechtseenheden bezig zijn IS te verdrijven uit Mosul, de tweede stad van het land.

Iraakse militairen en Koerdische peshmerga-strijders hebben inmiddels vijftien dorpen rond Mosul op IS heroverd. Gisteren sloten speciale anti-terreureenheden zich bij het Iraakse leger aan in een poging het offensief rondom de stad te versnellen.

Het plan is dat de speciale strijdkrachten uiteindelijk de leiding nemen wanneer Mosul zelf wordt aangevallen. IS zal zich hevig verzetten, zo is de verwachting. De terreurgroep heeft mijnen rondom de stad geplaatst en pleegt zelfmoordaanslagen om de vijand op afstand te houden. Nederland beloofde donderdag een miljoen euro uit te trekken om mijnen te ruimen in Mosul als de stad heroverd is.

Mosul is de 'hoofdstad' van IS in Irak. De aanval op de stad geldt als het grootste legeroffensief sinds de invasie van de VS in 2003. In totaal naderen zo'n 25 tot 30 duizend strijders, onder wie ook soennitische tribale strijders en sjiitische milities van de volksmobilisatie, de stad die in 2014 door IS werd ingenomen. Naar verwachting zal de operatie weken, misschien zelfs maanden duren.

Door de Redactie  Volkskrant  Foto: AP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.