Nieuw onderzoek moet uitwijzen of oud-korpschef Gerard Bouman vuile handen heeft gemaakt in de geldsmijtrel rond de centrale ondermingsraad van de politie. Dat zeggen ingewijden tegen deze krant. Mogelijk fêteerde Bouman de COR om zo besluiten door te drukken.
De huidige korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, presenteert volgende week de resultaten van een oriënterend onderzoek naar geldsmijterij door de COR. Daaruit blijkt dat er 'forse onrechtmatigheden' zijn ontdekt in de uitgaven van de ondernemingsraad.
Ook was er een structureel gebrek aan controle. COR-voorzitter Frank Giltay kocht onder meer maatpakken op rekening van de politie. Ook maakte hij een snoepreisje naar Curaçao en organiseerde hij een diner in het peperdure Amstel Hotel. Een groot deel van de uitgaven zou 'ondoelmatig' zijn.
Vervolgonderzoek
De sterke verwachting is dat Akerboom bekendmaakt dat er één of meerdere vervolgonderzoeken komen. Dat vervolgonderzoek gaat over de omstandigheden waaronder Giltay - vrijwel ongelimiteerd - met zijn politiecreditcard kon zwaaien. In het nieuwe onderzoek is een centrale rol weggelegd voor oud-korpschef Bouman. De in maart opgestapte politiebaas was verantwoordelijk voor de uitgaven van de COR en keurde die goed.
Ook gaf hij de ondernemingsraad een buitenproportioneel budget van 1,6 miljoen euro per jaar mee. In politiekringen wordt gesuggereerd dat Bouman de COR met het megabudget 'omkocht' om zo moeilijke besluitvorming door te drukken. Tijdens de reorganisatie van de Nationale Politie zijn impopulaire beslissingen genomen, die dankzij de goedkeuring van de COR konden worden doorgezet. Sommige van die besluiten zouden door Bouman en Giltay tijdens etentjes zijn beklonken.
De huidige korpschef Akerboom deed eerder deze maand aangifte tegen Giltay wegens valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering. De oud-voorzitter van de COR wordt aangerekend dat hij met geld smeet in tijden van grote bezuinigingen bij de politie. Gerard Bouman was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
Etentjes
Oud-COR-voorzitter Giltay declareerde etentjes in restaurants in zijn woonplaats Almere. Ook deed hij zaken met een bevriende ondernemer en werden er dubieuze contante geldopnamen met zijn politiecreditcard gedaan. Naast een strafrechtelijk onderzoek loopt er een disciplinair onderzoek tegen Giltay en zijn secretaresse.
De advocaat van Giltay zegt nog niets over de onderzoeken te hebben gehoord. ,,We hebben uit de media moeten vernemen dat Akerboom aangifte heeft gedaan." Binnen de politie wordt de roep sterker om de voltallige COR - meer dan 30 leden - te vervangen. Ook Akerboom zou dat willen, zodat er met een schone lei kan worden begonnen. ,,Terecht of niet, 65.000 politiemedewerkers zien alle COR-leden als graaiers", zegt een ingewijde.
Door de Redactie AD: Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties