Amsterdamse basisscholen vragen gemiddeld 112 euro aan ouderbijdrage, middelbare scholen 263 euro en sommige scholen vragen zelfs 2000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van SP Amsterdam. "Dit lijkt mij erg onverstandig", zegt SP-raadslid Erik Flentge. "Alleen kinderen met rijke ouders kunnen dan naar die school."
De afgelopen maanden deed Flentge onderzoek naar de 'vrijwillige' bijdrage. "Alle scholen hebben wij nagevraagd: 216 basisscholen en 72 middelbare scholen." Volgens Flentge is de eigen bijdrage bovendien helemaal niet zo vrijwillig. "Soms worden ouders onder druk gezet of worden aanmaningen gestuurd." In het ergste geval zou een school een kind zelfs kunnen uitsluiten van de activiteit.
Kan het niet minder?
Amina Bakhlakh uit Amsterdam is moeder van vier kinderen en kan er over meepraten. Vorig jaar kon Amina met geen mogelijkheid de eigen bijdrage meer betalen. "Ik kwam echt niet meer rond." Uiteindelijk heeft de schooldirecteur het maar door de vingers gezien.
Ook haar andere kind kost namelijk klauwen met geld: in het brugklasjaar moest ze 400 euro afstaan aan ouderbijdrage, plus het aanschaffen van een iPad. "Dit is heel veel geld voor mij. Ik denk bij dat soort bedragen: kan het niet een beetje minder?" Amina heeft het niet breed: ze moet het doen met een bijstandsuitkering.
Maximum
Uit onderzoek van de SP Amsterdam blijkt dat een hoge ouderbijdrage vaak voorkomt. "De kosten rijzen soms de pan uit", zegt Flentge. Ouders met weinig financiële middelen kunnen wel een tegemoetkoming ontvangen voor die hoge studiekosten, tot wel 499 euro. Maar dat is niet bij iedereen bekend en in te veel gevallen te weinig, vindt Flentge.
"De vrijwillige ouderbijdrage mag geen belemmering zijn voor ouders om een school te kiezen voor hun kind." Daarom vroeg het gemeenteraadslid donderdagvanavond aan de Amsterdamse wethouder om een maximumbedrag.
Door de Redactie RTL Nieuws: Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties