Hoge Raad: Politie mag niet etnisch profileren in verkeer

Gepubliceerd op 1 november 2016 om 14:25

De politie mag op straat niet zomaar een willekeurig voertuig uitkiezen voor een verkeerscontrole op basis van uitsluitend de etnische of religieuze kenmerken of achtergronden van de bestuurder of de inzittende. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald in een zaak over zogenoemde dynamische verkeerscontroles.

Naamloos2-842.png

Bij dit soort controles wordt een specifieke auto tot stoppen gemaand, vooral bij personen van wie de politie denkt dat zij crimineel actief zijn. De agenten zijn vaak niet van de verkeerspolitie, maar van de recherche.

De Hoge Raad komt met de uitspraak in een zaak waarin een verdachte werd vrijgesproken van drugsbezit bij zo'n dynamische verkeerscontrole. In dit specifieke geval had de politie volgens het hoogste rechtscollege echter juist gehandeld omdat hierbij eerst daadwerkelijk rijbewijs en kenteken werden gecontroleerd.

Oneigenlijk gebruikt
De politie mag bij het selecteren van een auto voor een controle niet discrimineren, maar daarvan is in dit geval niets gebleken, aldus de Hoge Raad. De zaak moet over worden gedaan omdat de politie, anders dan het hof eerder bepaalde, de bevoegdheid tot verkeerscontrole niet oneigenlijk heeft gebruikt.

Anne Marie Zwaneveld, ombudsman in Rotterdam, zei vorige week tijdens een debat op de Politieacademie dat agenten altijd moeten kunnen uitleggen waarom ze iemand staande houden. ,,Je hebt in principe het recht om met rust gelaten te worden."

Tijdens die bijeenkomst gaf korpschef Erik Akerboom toe dat controles waarbij alleen etniciteit een rol speelt 'helaas vaak voorkomen'. ,,Het is een urgent en groot probleem van en voor de politie''.

Ten onrechte
Uit een rapport dat is gemaakt in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap bleek eerder dat de politie vaak allochtonen burgers ten onrechte staande houdt. Veertig procent van de controles die agenten doen omdat ze criminaliteit vermoeden, valt niet te rechtvaardigen.

Etnische minderheden zijn bij de onderzochte controles van agenten oververtegenwoordigd ten opzichte van hun aandeel in de bevolking, zo constateren de onderzoekers. Ruim de helft van de mensen die staande werd gehouden was allochtoon.

In juni kwamen rapper Typhoon en Feyenoordkeeper Kenneth Vermeer nog groot in het nieuws met kritiek op de politie. De 32-jarige Zwolse rapper was staande gehouden vanwege zijn jonge leeftijd, zijn huidskleur in combinatie met zijn dure auto. Ook Vermeer meende staande te zijn gehouden vanwege zijn dure bolide. Daarop volgde een publiek debat over etnisch profileren.

Door de Redactie AD: Foto/Tekening Hedy Tjin

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.