Er zijn veel meer verpleeghuizen waar bewoners niet naar het toilet kunnen als ze dat willen. Ze moeten hun plas een paar uur ophouden of krijgen een luier om, ook als ze niet incontinent zijn.
Gisteren werd duidelijk dat sommige bewoners in verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis maar drie keer per dag naar de wc mogen. De leiding ontkent dat er sprake is van 'plascontracten', maar erkent dat er met patiënten afspraken zijn over wanneer en hoe vaak iemand naar het toilet kan. Onacceptabel, oordeelt staatssecretaris Martin van Rijn.
Maar er zijn meer tehuizen met zulke afspraken, zeggen FNV Zorg en Patiëntenfederatie Nederland. In onder meer Zuid-Holland en Brabant zijn voorbeelden bekend van tehuizen waar personeel uit tijdgebrek de bewoners maar een paar keer per dag op de wc helpt. ,,Als personeel hebben we geen andere keuze'', vertelt Anja Koerten, die in een Haags verpleeghuis werkt waar zulke afspraken bestaan.
,,Als een bewoonster elk uur naar de wc moet, ook al is het maar een kort plasje, moet ik daarin schrappen. Van bovenaf hoor ik: sorry, mevrouw krijgt anders te veel zorguren."
Een luier
Het alternatief is een luier, ook voor bewoners die nog niet incontinent zijn, maar wel hulp nodig hebben bij de wc-gang. ,,In principe zou iemand die acht uur moeten kunnen dragen. 's Nachts is het beleid dat we niemand meer wakker maken voor een toiletbezoek. Het gevolg is dat bewoners soms in een drijfnatte luier wakker worden of minder gaan drinken."
In een recente enquête van FNV Zorg geeft 73 procent van de zorgmedewerkers aan dat bewoners langer moeten wachten op hun toiletbezoek. De reden: de krappe zomerbezetting. ,,Het is belachelijk en mensonterend'', zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie Nederland. ,,Mogen plassen is een grondrecht, daar mag geen beperking op zitten. Maar helaas horen we het vaker.''
Een verzorgende van een grote Brabantse zorgorganisatie, die anoniem wil blijven, had het gisteren nog aan de hand. Een demente bewoner was erg onrustig. Om hem aandacht te kunnen geven, moesten twee bewoners in hun luier plassen. ,,Want zo'n luier is tijdbesparend. Het zijn keuzes om ziek van te worden."
Door de Redactie AD: Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties