De verwerking van persoonsgebonden budgetten (pgb's) is blijvend op orde, laat staatssecretaris Martin van Rijn weten. Dat is bijna twee jaar nadat de uitbetaling van deze gelden, waarmee mensen zelf passende zorg regelen, compleet de soep in draaide.
Begin 2015 kregen door automatiseringsproblemen bij pgb-verstrekker Sociale Verzekeringsbank (SVB) duizenden kwetsbare mensen soms maandenlang geen of de verkeerde vergoeding voor hun zorgkosten. Zorgverleners moesten vaak gratis werken en ouderen en zieken waren gedwongen geld te lenen bij familie of vrienden.
Die gigantische problemen zijn bijna geheel verholpen, aldus Van Rijn in zijn nieuwste Kamerbrief. In juli was 98 procent van de correct aangeleverde declaraties binnen 10 dagen betaald, in augustus en september 99 procent. Hiermee wordt volgens de bewindsman 'blijvend voldaan' aan de wens van de Tweede Kamer.
Meldingen
Ook zijn de afgelopen maanden slechts een zeer beperkt aantal spoedbetalingen verricht (11 in juli, 7 in augustus en 4 in september). ,,Meldingen lost de SVB inmiddels zoveel mogelijk binnen het regulier betaalproces op of betreffen het op orde brengen van het dossier. Ook de telefonische bereikbaarheid van de SVB blijft goed."
Nu de problemen met de uitbetaling blijvend zijn opgelost, worden de controles op fraude en verkeerde declaraties weer aangescherpt, aldus Van Rijn. ,,De SVB betaalt onjuiste of onvolledige declaraties vanaf 1 november niet meer direct uit en neemt vanaf dat moment telefonisch en schriftelijk contact op met betrokkene, om hem of haar te wijzen op de gebleken omissie. Voorts wordt de budgethouder geadviseerd hoe deze te verhelpen, zodat wél betaald kan worden."
Robuuster
Eerder dit jaar gaf de Kamer aan toe te willen naar een nieuw, robuuster systeem voor de uitbetaling van zorgbudgetten. De staatssecretaris 'streeft ernaar' om per 2018 te starten met het zogeheten budgethoudersportaal. Daarbij gaan budgethouders zelf de uitbetaling en het beheer van hun zorggeld regelen. Mensen kunnen dan online simpel persoonsgegevens invullen, declaraties voor genoten zorg indienen en communiceren met de verstrekker over het budget.
Eind september meldde AD.nl al dat de zorgverzekeraars het project uit de grond gaan stampen, met hulp van de gemeenten. Ook de SVB en pgb-belangenclub Per Saldo zijn daarbij betrokken. Wie het nieuwe portaal uiteindelijk zal beheren, wordt pas duidelijk rond de jaarwisseling. Van Rijn heeft steeds gehamerd op een blijvende rol voor de SVB, maar een deel van de Kamer ziet dat niet zitten.
Aantoonbaar
De bewindsman zegt overigens ook in het eerste kwartaal van 2017 te willen beginnen met de compensatie van budgethouders en zorgverleners die aantoonbaar schade hebben geleden door de eerdere problemen met de uitbetaling van pgb's.
De drempel om voor zo'n vergoeding in aanmerking te komen, is verlaagd; voor budgethouders naar 300 euro (25 procent lager dan eerder gemeld). Voor kleine zorgverleners gaat het om 600 euro (ruim 10 procent lager dan de oorspronkelijke drempel).
Door de Redactie AD: Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties