De tijd dat ieder ziekenhuis elk type operatie uitvoerde, is voorbij. Dat komt de patiënt ten goede. Toch hebben ziekenhuizen vaak nog moeite om te stoppen met operaties die ze niet helemaal in de vingers hebben.
Oefening baart kunst. Het geldt voor leren fietsen, zwemmen en voor het snijden in een menselijk lichaam. Chirurgen moeten voldoende vaak een operatie uitvoeren om de vaak complexe vaardigheden in de vingers te houden.
Twintig operaties voor blaas- kankertumoren, vijftig operaties bij borstkanker en minimaal twintig operaties per jaar bij een vergrote buikslagader: normen die medisch specialisten zelf hebben bedacht en worden gecontroleerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Conclusie
De conclusie van de inspectie: het gaat de goede kant op, maar sommige ziekenhuizen lopen achter. Nog steeds zijn er ziekenhuizen die te weinig ervaring hebben met blaaskankeroperaties, maar hier toch mee doorgaan. Vijftien ziekenhuizen haalden vorig jaar het streefcijfer niet. Daarvan zaten vijf flink onder de norm.
,,Als een ziekenhuis bijna de norm van twintig haalt, kan je nog zeggen: dat komt volgend jaar wel goed, maar ziekenhuizen die rond de tien operaties zitten, moeten maar één ding doen: stoppen'', zegt directeur Jon Schaefer van medisch onderzoeksbureau MediQuest.
Maatregelen
De norm voor blaaskankeroperaties bestaat al enkele jaren en ziekenhuizen hebben inmiddels tijd genoeg gehad om maatregelen te nemen, vindt Schaefer. ,,De resultaten bij blaaskanker vallen echt op. Een jaar eerder waren de cijfers vergelijkbaar. Er is niet echt verbetering opgetreden.''
Die verbetering heeft de afgelopen jaren wel plaatsgevonden bij andere kankertypes, blijkt uit de gegevens van de AD Ziekenhuis Top 100. Bij borstkanker, darmkanker, slokdarmkanker en pancreaskanker voldoen wel alle ziekenhuizen inmiddels aan de normen.
Zo is de zeer specialistische zorg voor kinderoncologie inmiddels geconcentreerd in een paar centra in het land. Schaefer: ,,Bedenk wel dat de Nederlandse normen helemaal niet zo streng zijn. De normen voor goede borstkankerzorg liggen in Europa veel hoger dan in Nederland. Er zijn dus echt nog wel verbeteringen mogelijk.''
Goede keuze
Aanscherping van normen zal ertoe leiden dat ziekenhuizen steeds vaker moeten kiezen: wat doen we wel en wat niet. Kiezen om te stoppen met operaties kan een goede keuze zijn, zo blijkt ook uit de Top 100. In de hoogste regionen van de lijst staan niet alleen topklinische ziekenhuizen, maar ook streekziekenhuizen die zich concentreren op veel voorkomende, eenvoudiger ingrepen.
De winnaar van de Top 100 van dit jaar is daarvan het voorbeeld: het Beatrixziekenhuis in Gorinchem verwijst patiënten voor complexe operaties door naar Dordrecht.
Door de Redactie AD: Foto: Shody Careman
Reactie plaatsen
Reacties