Vrouwen zijn in de afgelopen crisisjaren nauwelijks meer uren gaan werken als hun man werkloos werd.
Volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) hebben vrouwen van wie de partner op straat kwam te staan, in de periode 2012 tot 2015 hun baan met gemiddeld één uur per week uitgebreid.
SCP-onderzoeker Ans Merens zegt dat ze eigenlijk had verwacht dat vrouwen bij baanverlies van hun man meer zelf aan de slag waren gegaan. Dat dit niet uit het onderzoek naar voren is gekomen, komt volgens haar mogelijk doordat de werkloze mannen na hun ontslag nog twee jaar recht hadden op een WW-uitkering.
Het kan dus zijn dat hun vrouwen in een later stadium alsnog kiezen om zelf voor meer inkomen te zorgen, namelijk als de uitkering van de man stopt. Die veronderstelling is echter lastig te onderzoeken, stelt Merens.
Wat ook mee kan spelen bij de keuze van vrouwen om niet meteen meer uren te gaan draaien, is de verwachting dat hun man toch snel weer nieuw werk zal vinden. Volgens Merens is ruwweg de helft van de werklozen in Nederland doorgaans binnen een jaar weer aan de slag.
Vrouwen die werken, doen dit in ons land overigens gemiddeld 26 tot 27 uur per week. Werkende mannen besteden door de bank genomen wekelijks 37 uur aan hun baan, aldus het SCP.
Door Redactie Telegraaf.nl/DFT Foto: Monkey Business Images
Reactie plaatsen
Reacties