Zo'n 80 procent van de ouderen heeft geldzorgen. Ruim een derde maakt zich regelmatig zorgen, blijkt uit een enquête van seniorenorganisatie ANBO onder ruim 1.700 respondenten.
De voornaamste reden is volgens de ANBO dat het besteedbaar inkomen van gepensioneerden al jaren "flink onder druk'' staat. "Volgens de ramingen gaan zij er ook volgend jaar weer op achteruit, vergeleken met werkenden. Dat is onaanvaardbaar, want de kosten voor zorg en levensonderhoud stijgen elk jaar flink'', zegt Liane den Haan, directeur van de bond.
Een van de oplossingen is volgens de organisatie het verplicht eigen risico van de zorgverzekeringen te verlagen van 385 naar 285 euro. Daarnaast zouden de regels van pensioenfondsen soepeler moeten worden, zodat de pensioenen makkelijker aangepast kunnen worden aan prijsstijgingen.
Koopkracht
Eerder stelde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dat het kabinet de koopkracht van ouderen en uitkeringsgerechtigden voor volgend jaar wil repareren.
Volgens ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) verbetert de koopkracht van werkenden volgend jaar naar verwachting met 1,1 procent. Maar uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden gaan er waarschijnlijk op achteruit, met respectievelijk 0,1 en 0,7 procent.
Reactie plaatsen
Reacties