Terreurverdachten schoten dinsdag met kalasjnikovs op Belgische en Franse agenten tijdens een huiszoeking in het kader van de aanslagen in Parijs in de Brusselse gemeente Vorst.
Maar hoe geraken terroristen in ons land aan zo'n zware oorlogswapens? "Ze worden vooral vanuit de Balkan tot bij ons gesmokkeld", zegt wapenexpert Niels Duquet in een intervieuw met Qmusic.
Het is opvallend, maar niet helemaal onverwachts dat dergelijke wapens tot bij ons geraken, zegt Duquet. Politiediensten in Europa stelden al vast dat er meer en meer oorlogswapens, zoals kalasjnikovs, beschikbaar zijn in het criminele circuit. "De wapens zijn vooral afkomstig uit de Balkanlanden. Na de oorlog in Joegoeslavië kwamen veel van die wapens terecht in handen van gewone burgers, die ze bijhielden uit vrees voor een nieuwe oorlog. Intussen zijn we meer dan tien jaar verder. Inwoners hebben geen schrik meer en verkopen één of twee wapens aan mensen met opportunistische bedoelingen."
Om de 'tweedehandswapens' tot in België te krijgen is een netwerk nodig. "Er moet een zekere mate van vertrouwen zijn tussen de koper en de verkoper." Wanneer dan vertrouwen is kunnen kleine en grote criminelen aan allerhande wapens geraken, aldus Duquet. Kalasjnikovs zijn volgens de expert erg populair in het illegale wapencircuit. "Het is een uitermate geschikt instrument voor hun acties, want op zeer korte termijn kunnen ze veel mensen raken."
De oorlogswapens worden vaak uit de Balkan gesmokkeld per auto. Een klein aantal wapens wordt dan bijvoorbeeld verstopt onder een valse wand in de koffer van het voertuig. Maar ook met een Eurolinesbus kunnen de wapens relatief makkelijk de Schengenzone binnen raken. "Eenmaal in de Europese Unie zijn de grenzen open en is er vrij verkeer van goederen. De wapens circuleren vervolgens van de ene criminele bende naar de andere."
De grenzen sluiten zal volgens de expert het probleem niet verhelpen. Het is ook niet mogelijk om iedere persoon die de EU binnenkomt grondig te controleren. "De oplossing is dat in de landen van oorsprong zoveel mogelijk wapens uit de illegaliteit worden gehaald", zegt Duquet. Het is ook nodig om een beter beeld te krijgen van de routes die de smokkelaars gebruiken. "Op die manier kan proactief ingegrepen worden om te voorkomen dat de wapens in de verkeerde handen zouden terechtkomen."
http://www.hln.be/ Bron: Qmusic photo news
Reactie plaatsen
Reacties