Haalt longontsteking de kansen van Hillary Clinton onderuit?

Gepubliceerd op 12 september 2016 om 17:48

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton werd zondag onwel tijdens de herdenking van de aanslagen van 9/11 in New York. "Een longontsteking", aldus haar dokter.

Video thumbnail for 'Oververhitte' Hillary Clinton verlaat 9/11-plechtigheid
 
Al gaan er in de VS ook wel stemmen op dat de longontsteking een smoesje is om een ernstigere aandoening te verbergen. Stemmen die onder meer komen uit het kamp-Trump, dat eerder al verklaarde dat Clinton "niet fit genoeg was" om president te zijn. Haalt deze longontsteking nu haar kansen onderuit?
 
"Het is uiteindelijk maar een longontsteking en geen chronische aandoening", zegt Bart Kerremans, hoogleraar Amerikaanse politiek aan de KU Leuven. "We moeten afwachten hoe het publiek reageert. Zullen de mensen de zwakke gezondheid van Clinton nu nog meer in vraag beginnen te stellen? Of wekt het voorval een golf van sympathie op voor de Democratische presidentskandidate. Het kan de twee kanten uit."

"Spoedig herstel"

Hoewel Donald Trump, Clintons rivaal aan Republikeinse kant, haar in een eerste reactie een "spoedig herstel" toewenst, twijfelt Kerremans er niet aan dat hij de ziekte zal uitspelen in zijn campagne. "Team Trump heeft al meermaals gezegd dat Clinton met haar zwakke gezondheid niet in staat is om de VS te leiden, dat zal het nu nog nadrukkelijker gaan doen. Via social media wordt er al volop gespeculeerd dat de longontsteking maar een smoesje is om een veel ergere aandoening te verzwijgen. En als ze dat al verzwijgt, wat verzwijgt ze het Amerikaanse volk dan nog allemaal?"

In een eerste reactie liet Trump het volgende weten: "Ik hoop dat Hillary snel herstel."

26 september

Volgens de hoogleraar zal echter veel afhangen van 26 september. "Op die dag vindt het eerste van een serie televisiedebatten plaats tussen de twee presidentskandidaten. Als Clinton dan sterk uit de verf komt, zullen de gezondheidsperikelen wel snel naar de achtergrond verdwijnen. Maar anders..."

Campagne 'on hold'

Hillary Clinton kampte volgens haar dokter Lisa Bardack sinds vrijdag met een longontsteking. "Ze had last van een hoest door allergieën. Vrijdag, toen ze opnieuw op controle kwam om die hoest op te volgen, werd bij haar een longontsteking vastgesteld." 

Zondag had ze ook wat last van de warmte (de temperatuur in New York bedroeg zondagochtend 28 graden) en uitdroging. "Op het evenement deze morgen kreeg ze het veel te warm en raakte ze uitgedroogd. Ik heb haar net onderzocht en ze is opnieuw gehydrateerd en ze hersteld vlot."

"Knikkende knieën"

De 68-jarige presidentskandidate leek flauw te vallen tijdens de herdenking van de aanslagen van 9/11, op het moment dat familieleden de namen van de slachtoffers voorlazen. Een getuige vertelde aan The New York Post dat Clinton "knikkende knieën had" en een schoen verloor. Haar veiligheidsteam brachten haar in allerijl naar een bestelwagen. 

Clinton werd naar het appartement van haar dochter Chelsea gebracht. Even later kwam het bericht dat ze zich al "veel beter" voelde. Ze heeft nu rust (en antibiotica) voorgeschreven gekregen, waardoor haar campagnetrip naar Californië geannuleerd werd. 

3.000 namen

Zondag werden in New York de aanslagen van 9/11, exact vijftien jaar geleden, herdacht. Bijna 3.000 personen kwamen toen om het leven. Negentien extremisten van al-Qaeda kaapten die dag lijnvliegtuigen en lieten ze neerstorten in de Twin Towers van het World Trade Center in New York, in het Pentagon in de buurt van Washington en in een veld in Shanksville, Pennsylvania. Voor de eerste keer in bijna twee eeuwen werden de Verenigde Staten aangevallen in eigen land.

Ongeveer 75.000 personen hebben nog steeds mentale en/of fysieke problemen als gevolg van de aanslagen. Vaak gaat het om hulpverleners die kankerverwekkende stofdeeltjes hebben ingeademd toen ze levens probeerden te redden.

In New York zullen de namen van de doden voorgelezen worden tijdens een herdenkingsceremonie zondagvoormiddag op Ground Zero. Op de plaats waar de Twin Towers zijn ingestort, staat nu het One World Trade Center, of de “Freedom Tower”, een nieuwe toren die nog hoger is dan haar voorgangers. 

Zes keer zal er een moment van stilte zijn om de verschillende fases van de dodelijke aanslagen te herdenken: de twee inslagen van de vliegtuigen in de Twin Towers, het ineenstorten van de torens, en de twee inslagen in het Pentagon en in Pennsylvania. Kerktorens zullen luiden in New York tijdens het eerste moment van stilte, om 8.46 uur lokale tijd (14.46 uur in België), het uur dat het eerste vliegtuig in de torens vloog, vlucht 11 van American Airlines.

Ook president Barack Obama neemt een moment van stilte in acht, om 8.46 uur in besloten kring in het Witte Huis. Daarna gaat hij naar het Pentagon voor een herdenkingsceremonie, in aanwezigheid van minister van Defensie Ashton Carter.

Bron: EIGEN BERICHTGEVING, BELGA, FOX NEWS Foto: twitter

 

Reactie plaatsen

Reacties

Case
8 jaar geleden

De temperatuur was 26, niet 28, graden of koeler in de period dat Clinton daar was. Waar halen jullie 26 vandaan?