Als het aan de PVV ligt, worden er in Nederland referenda georganiseerd naar Zwitsers model. We zouden dan vier keer per jaar naar de stembus moeten. "Burgers zouden méér zeggenschap moeten krijgen", zegt PVV-leider Geert Wilders.
Volgens de partij verkeert de democratie 'in zwaar weer'. "Burgers hebben steeds minder vertrouwen in de politiek en herkennen zich niet in de beslissingen van de Tweede Kamer. Vaak zijn dit compromissen van compromissen. Over belangrijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld het lidmaatschap van de EU en de massa-immigratie kan de kiezer zich slechts eens in de vier jaar uitspreken."
Zelf onderwerp bedenken
Daarom wil de PVV dat er vier keer per jaar een volksraadpleging komt, waarvan de uitslag bindend is. De bevolking mag het onderwerp zelf bedenken en het referendum mag ook overal over gaan. De regering moet zich aan de uitslag houden.
Sinds vorig jaar bestaat in Nederland een raadgevend referendum. Burgers kunnen dan stemmen over een wet die al is aangenomen. Daarvoor zijn 300.000 handtekeningen nodig. De uitslag is niet bindend, maar de Tweede Kamer kan de uitspraak van de bevolking niet negeren.
'Noodzakelijk'
Tot nu toe is er één keer een raadgevend referendum gehouden: over de goedkeuring vanhet samenwerkingsverdrag met Oekraïne.
De PVV zegt dat het referendum in Zwitserland goed werkt. Wilders zegt dat dit uitstekend binnen het Nederlandse stelsel past. Hij spreekt van 'een noodzakelijke aanvulling'.
Door de Redactie RTL Nieuws: Foto ANP
Reactie plaatsen
Reacties