Krijgen ouders meer te zeggen over het zorgplan?

Gepubliceerd op 12 oktober 2016 om 11:33

Het spant erom of ouders meer te zeggen krijgen over de zorg voor hun kinderen op school. De Tweede Kamer beslist vandaag over een wetsaanpassing die regelt dat ouders altijd toestemming moeten geven voor een zorgplan.

Naamloos-3680.png

Ouderverenigingen en politici krijgen aanhoudend klachten van ouders die niets te zeggen hebben over de extra hulp die hun kinderen op school krijgen. In sommige gevallen komen ze er zelfs bij toeval achter dat hun kind extra ondersteuning krijgt, bijvoorbeeld omdat het dyslectisch is of concentratieproblemen heeft.

Vóór de invoering van passend onderwijs twee jaar geleden, waarbij zo veel mogelijk kinderen met een beperking op gewone scholen moeten komen, kregen ouders zelf het geld waarmee ze hulp voor hun kinderen konden inschakelen. Sinds passend onderwijs gaat dat bedrag rechtstreeks naar de schoolbesturen. ,,De positie van ouders is heel erg zwak'', constateert D66-Kamerlid Paul van Meenen.

Grotere stem
Al jaren strijden ouderverenigingen voor een grotere stem voor ouders. ,,Het is ondenkbaar dat het been van een kind wordt gezet zonder dat de ouders daar toestemming voor geven'', vergelijkt Joli Luijckx, woordvoerder van oudervereniging Balans. De ouders moeten op de hoogte zijn van de zorg die hun kinderen krijgen, vindt Balans.

Meerdere politieke partijen dienden al drie jaar geleden een motie in om verplichte goedkeuring van ouders te regelen. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel dat daaruit rolde. ,,Ik denk dat 5 à 10 procent van de kinderen extra zorg krijgt. Het gebeurt heel vaak dat ouders daarover totaal geen informatie krijgen. Scholen zijn bang voor ouders die te hoge eisen stellen'', stelt PvdA'er Loes Ypma. Of ouders meer zeggenschap krijgen, hangt af van de SP. Met D66, PvdA, CDA en GroenLinks in het ja-kamp, is er geen meerderheid in de Kamer.

Basis- en middelbare scholen ageren tegen de verplichte goedkeuring van ouders. Zij vrezen dat sommige kinderen dan helemaal niets extra's kunnen krijgen, omdat de ouders het nergens mee eens zijn. Sectorraden PO en VO vinden dat de scholen genoeg kennis in huis hebben om ieder kind de juiste hulp te geven.

Door de Redactie Telegraaf: Foto: thinkstock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.