Na 21 jaar is het einde in zicht van de langslepende rechtszaak omtrent de dood van de in 1995 vermoorde Nicole van den Hurk. Het Openbaar Ministerie komt vandaag met een strafeis.
Inmiddels is de zitting begonnen. Veel familie van het slachtoffer is aanwezig in de zaal. De halfbroer en stiefmoeder van Nicole maken vandaag gebruik van hun spreekrecht.
De rechter begon de zitting met het bespreken van de resultaten van het nadere onderzoek naar het gevonden DNA. Het NFI en onderzoekers in Nieuw-Zeeland zijn van mening dat bij één van de sporen het 188 biljoen keer waarschijnlijker is dat het gevonden spoor van een vriendje of van Jos de G is, dan van een onbekende.
Halfbroer Tommy maakte rond 9.45 uur gebruik van zijn spreekrecht en richt zich in zijn dialoog op de verdachte: ,,hier zit de man die mijn zus verkracht heeft en om het leven bracht. Een onschuldige zou niet zwijgen, maar spreken'. Tussen Tommy en de verdachte staan twee lege stoelen. Hij spreekt hem direct aan: ,,Ik heb weinig gezien dat jij niets te verbergen hebt. Jij beroept je op je zwijgrecht of laat je advocaat spreken.''
De stiefbroer van de overleden tiener dringt aan op tbs met dwangverpleging.
Getuigen
De strafeis wordt een jaar later dan verwacht aangekondigd. Dat komt omdat vlak voor de bekendmaking van de eerdere strafeis twee nieuwe getuigen zich meldden. Het tweetal had met verdachte Jos de G. in een tbs-kliniek gezeten. Daar zou De G. gezegd hebben dat hij een meisje om het leven heeft gebracht. Justitie denkt dat het over Nicole ging. In het voorbije jaar is nader onderzoek gedaan naar de verklaringen van de twee getuigen.
De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Bijna 2 maanden later werd ze vermoord en verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.
Jos de G. (49) wordt verdacht van het verkrachten en het vermoorden van het 15-jarige meisje. Dat gebeurde in oktober 1995. Het OM maakt rond 9 uur bekend wat de strafeis is.
DNA
Het gevonden DNA in de zaak is in het afgelopen jaar opnieuw geanalyseerd in Nieuw-Zeeland. Toen is een deskundige uit dat land benoemd die de rechters duidelijkheid moet verschaffen of het gevonden DNA van de 48-jarige verdachte is.
Toch was het de vraag of het onderzoek naar DNA uiteindelijk voor stevig bewijs zal zorgen. Zowel het Openbaar Ministerie als de advocaat van de verdachte erkennen dat er op dit moment nog veel onduidelijkheid is over het DNA-onderzoek.
Gewelddadig
Het probleem is dat er in een gevonden spermaspoor DNA zit van zeker drie personen. Eén van die personen is volgens het Openbaar Ministerie de verdachte. Omdat DNA-deskundigen het oneens waren over de bewijslast en de conclusies die daaraan werden verbonden, werd een derde specialist aangewezen om de betrouwbaarheid van het DNA-bewijs te onderzoeken. Dat gebeurde met een in Australië en Nieuw-Zeeland ontwikkeld programma.
Onderzoek
Begin 2014 maakte het OM bekend dat tbs'er De G. was opgepakt na een DNA-match in deze zaak. Daarvoor zijn heel veel onderzoeken uitgevoerd, maar tussen de deskundigen bestaat allerminst overeenstemming over de bewijswaarde van het materiaal.
De G. heeft zelf altijd ontkend ook maar iets met de dood van Nicole te maken te hebben gehad.
Tactisch
Om tactische redenen heeft de politie meer dan 17 jaar niets gezegd over de omstandigheden van de dood van het meisje. Pas na de aanhouding van verdachte Jos de G. in januari bevestigde de politie het vermoeden dat het meisje was verkracht. De mogelijke doodsoorzaken werden pas onthuld in de beschuldigingen tegen de Helmonder.
Door de Redactie AD: Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties