Toezichthouder ACM roept Nederlanders op om vorderingen van incassobureaus voortaan eerst uitgebreid te checken en dan pas te betalen. De oproep maakt onderdeel uit van een nieuwe voorlichtingscampagne tegen oneerlijke praktijken in de incassobranche
Onder de naam 'Betaal, maar alleen als het klopt' wil de Autoriteit Consument en Markt (ACM) mensen weerbaarder maken tegen onterechte, onjuiste of oneerlijke incasso's.
Die verkeerde incasso's komen nog vaak voor, bleek eind vorig jaar uit onderzoek. Liefst een vijfde van vierhonderd door de ACM onderzochte incassobrieven bevatte fouten. Zo mag een incassobureau bij een vordering tot 2500 euro maximaal 15 procent incassokosten rekenen.
In 1 op de 12 gevallen oefenden incassobureaus ontoelaatbare druk, bijvoorbeeld door te dreigen met bevoegdheden die ze helemaal niet hebben zoals beslaglegging op de bankrekening of gedwongen verkoop van de inboedel.
Voor de ACM is het reden nu een bewustwordingscampagne te lanceren. Ook is de waakhond gestart met het handhaven van de regels in de incassobranche en zijn recent de eerste bedrijfsbezoeken afgelegd.
,,Het is belangrijk dat consumenten in actie komen tegen onterechte vorderingen", zegt Henk Don, bestuurslid van de ACM, dan ook. ,,Zo voorkomen zij schade voor zichzelf. En het helpt ook oneerlijke incassopraktijken te stoppen, naast de acties van toezichthouders. Tegelijk roep ik de incassobureaus en hun opdrachtgevers op hun verantwoordelijkheid te nemen."
Structureel
Die schade voor consumenten, met name voor mensen met een lage opleiding of laag inkomen, is aanzienlijk. In totaal zijn er 444 bedrijven in ons land die zich met incasso's bezigheden. Er is een brancheclub, de NVI, waar 31 bureaus bij zijn aangesloten. Consumenten hebben momenteel voor circa 5 miljard euro uit aan vorderingen uitstaan.
,,Ook al gaat het maar in een klein geval mis dan gaat het nog om veel geld", stelt de toezichthouder. ,,We zien ook dat het probleem branchebreed speelt en structureel is."
Op overheidssite Consuwijzer.nl vinden consumenten informatie over de geldende regels rond incasso's. Ook staat er een online incassochecker om na te gaan of een incassobrief wel klopt. Verder kunnen Nederlanders via de Rekenhulp Incassokosten uitrekenen hoeveel incassokosten, rente en btw een incassobureau maximaal mag rekenen.
Nibud
De ACM lanceert de nieuwe campagne samen met medetoezichthouder Autoriteit Financiële Markten, schuldhulpverleningsorganisatie NVVK, de Consumentenbond, het Juridisch Loket, Nibud, Fraudehelpdesk en Wijzer in Geldzaken.
Door de Redactie AD: Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties