In de late avond van zondag 5 januari, in 1986, slaan volgens krantenberichten uit die tijd de vlammen uit het dak van de Willem-Alexanderdreef in Hoevelaken. Vader Piet Hein en moeder Mieke zijn elders in het dorp op visite, als omstreeks elf uur brand uitbreekt op de benedenverdieping. De vermoedelijke oorzaak: een nog vlammende kaars, die een kerststukje in de brand heeft gezet.
De oudste van de vier kinderen, een jongen van 12, wordt het eerst wakker. Hij ziet nog kans om zijn één jaar jongere zusje te wekken, en mee naar buiten te slepen. Dan wil de jongen terug de woning in. Boven liggen immers nóg twee kinderen te slapen: de 7-jarige Caroliene en de 4-jarige Roeland. Maar het is te laat. De vlammen grijpen zo snel om zich heen, dat hij er niet door kan. De kleintjes komen om.
Aan het einde van het jaar dat voor hem zo rampzalig begint, vertelt vader W. de predikant van zijn kerk dat hij twaalf jongens heeft misbruikt. Dat blijft tot afgelopen zondag geheim. Of er achteraf gezien een verband is tussen de brand en de bekentenis, weet de huidige diaken Henk te Roller niet. ,,Maar ik kan me voorstellen dat zo'n verschrikkelijk gebeurtenis je wel aan het denken zet. Daarbij vermoed ik dat de man na het drama pastorale hulp heeft gekregen. Wellicht dat deze gesprekken hem aan het denken hebben gezet."
Rouwverwerking
Over hoe het verlies van zijn kinderen W. aangrijpt, vertelt hij op 5 oktober 1992 in het tv-programma Het Elfde Uur. Met zijn vrouw schuift hij volgens de beknopte omschrijving op de website van de omroeparchieven aan bij presentator Andries Knevel om te spreken over rouwverwerking, en hoe de kerk hem door de moeilijke tijd heen hielp. Omroep EO kan de uitzending niet direct achterhalen. Omdat hij bijna vijfentwintig jaar oud is, ligt hij te diep verstopt om snel op te diepen, aldus een woordvoerder.
W. heeft een aantal publicaties over rouwverwerking op zijn naam staan. Als ervaringsdeskundige over verlies raakt hij betrokken bij de slachtoffers van de Bijlmerramp en bij de Bijlmerkerk, waar hij secretaris wordt. W. woont dan niet meer in het huis waar zijn kinderen het leven lieten. In 1992, het jaar dat het vliegtuig op de Amsterdamse woonwijk neerstort, verhuist hij naar een woning elders in Hoevelaken.
In die buurt kent men hem als een rustige verschijning. Wie hem groet, krijgt een groet terug. ,,Het is een vriendelijke man", aldus een buurvrouw. ,,We zijn in de buurt erg geschrokken van dit nieuws.''
Geschrokken is er ook gereageerd op de gereformeerde hogeschool Viaa in Zwolle, waar de Hoevelaker tot 2015 enkele uren per week in dienst was. ,,Wij zijn volledig onaangenaam verrast. Hier op school hebben we geen enkel signaal of aanwijzing in een dergelijke richting gehad'', zegt woordvoerder Arnoud Gort.
W. was sinds 1978 met tussenperiodes in dienst als begeleider van vierdejaars studenten. Een maatschappelijke functie waarin hij bijvoorbeeld het verloop van stages besprak. De school heeft collega's, studenten en medewerkers op de hoogste gesteld van de ontucht. ,,We hebben iedereen erop gewezen dat een vertrouwenspersoon of studentenpastor beschikbaar is voor gesprek, mocht men daar behoefte aan hebben'', aldus Gort.
Bij Justitie zijn vooralsnog nog geen aangiftes binnengekomen. ,,Dat betekent niet dat de zaak voor ons een gesloten boek is. Er kunnen altijd nog meldingen komen'', zegt woordvoerster Mary Hallebeek van het Openbaar Ministerie. Of de ontucht verjaard is, hangt volledig af van de omstandigheden. In 2012 is de wetgeving hierover veranderd. Zedenmisdrijven waar een celstraf op staat van 12 jaar of meer kunnen niet meer verjaren. Dat geldt in alle gevallen ook voor ontuchtzaken met kinderen onder de 12 jaar. ,,Het hangt dus van de leeftijd van de slachtoffers af en van het soort ontucht of zaken al dan niet verjaard zijn", aldus Hallebeek.
Ook bij het kerkbestuur hebben zich geen nieuwe slachtoffers gemeld, aldus diaken Te Roller. ,,Maar kijkend naar het feit dat we het getal van twaalf alleen maar kennen na een bevestiging van het lid zelf, zou het mij verbazen als die nieuwe slachtoffers zich de komende tijd níet aandienen." Het kerkbestuur heeft een team geformeerd dat onderzoek doet naar de zaak. De leden zijn maandagavond voor het eerst bijeengekomen. Te Roller verwacht dat het onderzoek snel voor meer duidelijkheid zorgt.
Door de Redactie AD: Foto: Nico Brons
Reactie plaatsen
Reacties